Izrađen priručnik

Suvremenim način uzgoja trešnje do većih prinosa

Hercegovačka trešnja predstavlja jednu od najstarijih gospodarsko-iskorištavanih vrsta voćaka i vrlo je tražena kako na domaćem tako i na regionalnom tržištu.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 16. 07. 2021. u 17:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priručnik za proizvodnju trešnje za predstavnike poljoprivrednih fakulteta i poljoprivrednih instituta iz cijele Bosne i Hercegovine predstavljen je ovoga petka u online formi.

Izrada priručnika je dio aktivnosti razvojnog partnerstva koji Jaffa-Komerc d.o.o. realizira u okviru develoPPP.de programa, a kojeg implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) GmbH u ime Saveznog Ministarstva za privrednu suradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke u suradnji s Agromediteranskim fakultetom Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Priručnik je rezultat višemjesečnog rada profesora s Agromediteranskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” uz stručnu podršku prof. dr Dragana Milatovića i višedesetljetnog praktičnog iskustva agronoma kompanije Jaffa-Komerc d.o.o.

''Ovaj praktični priručnik nudi bogat izvor informacija i uputstava za proizvodnju trešnje. Hercegovačka trešnja predstavlja jednu od najstarijih gospodarsko-iskorištavanih vrsta voćaka i vrlo je tražena kako na domaćem tako i na regionalnom tržištu. Želja nam je da kroz ovaj projekt i priručnik damo značajan doprinos razvoju trešnjarstva. Voćari koji se bave uzgojom trešnje i žele da rade na njenom jačanju i unapređenju mogu iz ovog dokumenta crpiti ažurirana znanja i primjenljive informacije kako bi imali kvalitetan i prepoznatljiv proizvod za tržište'', izjavio je Nedim Badžak, direktor Jaffa-Komerca d.o.o.

Pored činjenice da će priručnik biti obavezna lektira svim uključenim kooperantima kroz projekat razvojnog partnerstva “Jačanje proizvodnje trešnje u Hercegovini”, on će biti na raspolaganju i poljoprivrednim školama, fakultetima, institutima i svima onima koje zanima ova oblast, kako u tiskanoj, tako i u elektronskoj verziji. Sam projekat radi na dugoročnoj izgradnji kapaciteta u ovaj oblasti agrara, jačajući na taj način daljnji razvoj voćarstva i poljoprivrede kao strateških razvojnih grana Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close