Proizvođači ogorčeni

Strane lubenice prodaju se skuplje od domaćih

Dok veliki trgovački lanci uvoze lubenicu iz okolnih zemalja, vagoni i vagoni semberskih lubenica ovdje na kvantaškoj pijaci u Bijeljini i dalje čekaju kupce
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 13. 07. 2021. u 09:19 Bljesak.info
Rekordan rod lubenice u BiH, problem plasmana na tržište

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnji prinosi lubenice na području Bosne i Hercegovine dostižu rekordne brojke, ali najveći problem za proizvođače je plasman. Žale se da ih guši uvoz i niska cijena. Ekipa BHRT-a je jutro na pijaci sa proizvođačima lubenica iz Semberije.

Na kvantašku pijacu u Bijeljini dnevno u prosjeku stiže dvadesetak vagona lubenica iz semberskih sela. Ipak, proda se mala količina, po još manjim cijenama, kažu proizvođači.

Dok veliki trgovački lanci uvoze lubenicu iz okolnih zemalja, vagoni i vagoni semberskih lubenica ovdje na kvantaškoj pijaci u Bijeljini i dalje čekaju kupce. Kako kažu prodavci, prodaja, ali i cijena je 30 do 40 posto lošija u odnosu na isti period prošle godine.

Dvadesetpetogodišnji Jovica Mitrović iz Velike Obarske svakog dana na pijacu stiže oko tri sata, jer se, kako kaže, najviše proda rano. U njegovoj obitelji lubenicu proizvode već pola stpljeća.

Lubenice iz Grčke, Turske i Albanije prodaju se i do tri puta skuplje od domaćih, zbog čega ogorčeni proizvođači ne uspijevaju pokriti ni troškove.

Barbulovići iz Velike Obarske nadu polažu u nakupce. Kažu, iako su na gubitku, to je jedini način da se riješe ovogodišnjeg roda.

Ogorčeni proizvođači ne mare za statistiku uvoza, jer kako kažu, sve im je jasno i bez brojki. Dodaju da je i proizvodnja lubenice u Semberiji propala ukoliko u narednih mjesec nešto ne zarade, jer neće biti dovoljno novca za novu sjetvu.

Kopirati
Drag cursor here to close