Najbolji mjesec

Što beremo, a što sijemo u kolovozu?

Gospodarstvo / Poljoprivreda | 03. 08. 2023. u 10:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Unsplash / Košara s povrćem

Kolovoz je mjesec intenzivne berbe, ali i sjetve kultura koje ćemo brati tijekom jeseni, zime i proljeća. Ovo je i period kada se priprema zimnica i stočna hrana za zimu.

Rapsodija okusa 

Mjesec je obilja plodova u voćnjacima i povrtnjacima, osim u područjima gdje je sve stradalo od nevremena. Sada se beru breskve, marelice, ljetne sorte jabuke, kruške, dozrijeva grožđe, bobičasto voće.

U vrtovima traje berba raznih vrsta povrća. Beru se paprike, krastavci, rajčice, patlidžan, dinje, lubenice, mahune, grah. Prispijevaju kupus, cvjetača, ljetne salate, blitva, tikvice, tikve, kukuruz šećerac. Iz zemlje se vade krumpir, mrkva, peršin, cikla, repa.

Beru se začinske biljke, poput bosiljka, čili papričica. Vrijeme je berbe ljekovitog bilja kojeg smo uzgajali u vrtu, ali i u prirodi možemo pronaći mnogo vrsta. Važno je da ih ne uništavamo, prenosi Agroklub

Nastavite s brigom o usjevima paprike, rajčica, patlidžana, tikvica, tikvi, jer će njihova berba potrajati do kasne jeseni i prvog mraza.

Kontrolirani uvjeti 

Već od početka ovog mjeseca možemo početi sijati mrkvu, peršin, blitvu, endiviju, poriluk i mnoge druge vrste. Ljudi koji imaju vrtove u mediteranskom području, zahvaljujući toplijoj klimi, imaju puno veći izbor. Skoro da je nemoguće zamisliti vrt na Mediteranu koja nema raštiku ili prokulice.

Bez obzira gdje se nalazite bolje je da se odlučite za sjetvu u kontejnere ili posudice. Razlog tome je nedostatak vlage u tlu tijekom kolovoza, a sjemenu da bi klijalo i dalo kvalitetne mlade biljke treba voda.

Ovo će vam osigurati kontrolirane uvjete i osigurati veći postotak nicanja, ujednačen rast i lakšu zaštitu od štetnika i bolesti. Prilikom sadnje na stalno mjesto mlade presadnice je potrebno dobro zaliti, a po potrebi postaviti zaštitnu mrežu da stvori sjenu.

U slučaju da se odlučimo za sjetvu na otvorenom potrebno je zemlju zaliti kako bi imala dovoljno vlage. Kod sjetve mrkve ili peršina preko gredice se postavlja malč, papirnate vreće ili karton. Sve se dobro zalije. Pokrovni materijali imaju istu ulogu, da sačuvaju vlagu u zoni nicanja. Sitna sjemena su osjetljiva na nedostatak vlage. Osim toga, provjerite starost sjemena. U drugoj polovici mjeseca sijemo repe, ciklu, korabu, blitvu, salate, špinat, radič.

Kopirati
Drag cursor here to close