Stari problemi

Šljive i kornišoni propadaju zbog barijera pri izvozu iz BiH

Ove godine se očekuje povećan izvoz kornišona iz BiH, u vrijednosti od oko pet milijuna KM, ukoliko se riješe barijere na granicama. Ukoliko ne, slijede ozbiljne posljedice.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 20. 07. 2022. u 07:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proizvođači i izvoznici šljiva i kornišona i dalje se suočavaju sa barijerama pri izvozu iz Bosne i Hercegovine.

Zbog dužih čekanja na graničnim prelazima u Hrvatskoj i ograničavanja na samo dva prelaza, već imaju gubitke. Apeli godinama nisu urodili plodom. Traže i otvaranje zelenog koridora na bh. granicama za izvoz voća i povrća.

Ove godine se očekuje povećan izvoz kornišona iz BiH, u vrijednosti od oko pet milijuna KM, ukoliko se riješe barijere na granicama. Ukoliko ne, slijede ozbiljne posljedice.

Ograničen rad fitosanitarnih inspektora do 15 sati i nerad vikendom na hrvatskoj granici, ali i zadržavanja na bh. granicama zbog nepostojanja prioriteta za robu koja je kvarljiva, doveli su nedavno do gubitka robe bh. izvoznika Delibajrića u vrijednosti većoj od 29 tisuća eura. Zbog kašnjenja na destinaciju u Njemačku roba je vraćena, javlja BHRT.

''Naši kamioni često ostaju da čekaju sljedeći dan da izađu, to jeste izgube dva dana na granicama i to je već nešto što mi ne možemo podnijeti i u ubuduće će vjerovatno određen broj ljudi odustajat od ovog posla'', kaže Fahrudin Delibajrić.

''Koliko je sad poskupilo, one su ostale na istoj cijeni. Ali dobro je, mi koji nemamo posla u poduzećima možemo to raditi“, navodi proizvođač kornišona Hatidža Mešanović.

Urod šljive ove godine je izuzetno dobar. Berači rade punom parom, a očekuje se izvoz ovog proizvoda iz BiH u iznosu od 8.000 tona. Sve to ako problemi na graničnim prelazima budu riješeni. Isto stanje je kao i sa kornišonima.

''Ti problemi se događaju od 2019. godine, kako je zatvoren granični prelaz u Orašju i drugi. Sad je ostalo u Petkovićima i Gradišci da se prelazi, a to se jednostavno može riješiti", kaže Esed Hećimović, proizvođač, otkupljivač i izvoznik iz Gradačca.

Može, ali se ne rješava, iako su zahtjevi upućeni na sve relevantne adrese u državi.

''Od mnogih njih nismo dobili odgovore, od nekih smo dobili odgovore koji izgleda da nema nikakvog problema i da su uradili sve što mogu. Međutim, naši kamioni i dalje stoje, prođu po dva dana'', navodi Suad Selimović iz Županijske gospodarske komore Tuzla.

Iz Vijeća ministara BIH navode da je ministar Staša Košarac 21. lipnja uputio inicijativu prema nadležnim organima Hrvatske za otvaranje zelenih koridora i produženje radnog vremena fitosanitarnih inspektora.

Dodaju da je nedavno upućena dodatna inicijativa. I ministar sigurnosti je tražio da se na bh. granicama utvrdi stanje i mogućnost rješavanja problema sa bh. strane.

Izvoznici se nadaju što hitnijem rješavanju i očuvanju bh. gospodarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close