Nekada 10 za 1 KM

Rasad nikad skuplji: Jedan struk 60 pfeninga

Ako je netko i pomislio da će, dolaskom proljeća i početkom proizvodnje zeleniša u plastenicima, cijene barem simbolično biti prihvatljive, prevario se.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 04. 05. 2022. u 07:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog sporog oporavka gospodarstva nakon dvogodišnje borbe s pandemijom koronavirusa, ali i višemjesečnog rata u Ukrajini, kupci, gdje god da uđu - u tržne centre ili na tržnice- suočavaju se s enormnim poskupljenjem osnovnih životnih namirnica.

Drastično je skuplje gorivo, ali i svi ostali proizvodi.

Ako je netko i pomislio da će, dolaskom proljeća i početkom proizvodnje zeleniša u plastenicima, cijene barem simbolično biti prihvatljive, prevario se.

Uvjerili smo se u to i tijekom posjete Zelenoj pijaci u Gračanici. Kupci rasada svih vrsta povrća neprijatno su se iznenadili na lokalnim tržnicama, piše "Avaz".

Naviknuti na višegodišnji cjenovnik, da za jednu KM dobiju deset, pa čak i više strukova rasada paprika, plavog patlidžana, paradajza i ostalog povrća, ovog proljeća dočekale su ih mnogo veće cijene. Jedan struk rasada sada košta 60 pfeninga.

Na najvećem štandu rasada na Zelenoj pijaci zatekli smo bračni par, Sanelu i Amira Musliju iz tešanjskog sela Šije.

"U ovo vrijeme kada počinje sadnja u plastenicima, a malo kasnije i na otvorenim parcelama, rasad je vrlo skup. Ali, vjerujte, skupa je i proizvodnja. Rasad se, kao što se zna, proizvodi u plastenicima. Mi ih imamo 12, a plastenici se moraju zagrijavati, a to opet košta. Poskupjeli su i sjeme za rasad, mineralno đubrivo. Mi planiramo proizvesti oko 30.000 strukova raznog rasada, a hoćemo li moći prodati, veliko je pitanje. Idemo od tržnice do tržnice, od Maglaja, Tešnja, Doboj-Istoka do Gračanice. Ima slučajeva da ljudi kupe nekoliko strukova rasade, toliko mogu", kaže nam ovaj bračni par.

A kupci, kako nam kazuju, kupuju koliko mogu.

"Saditi se mora, nema nam druge. Takvo je vrijeme došlo, bit će nemoguće kupovati, ako ne uspijemo nešto sami proizvesti. Narod je prepušten sam sebi i moramo se snalaziti", riječi su jednog od kupaca s kojim smo razgovarali.

Kopirati
Drag cursor here to close