Ususret sezoni

Ključni savjeti za zaštitu trešnji od crvljivosti

Zaštitu trešnje od 'crvljivosti plodova' moguće je obaviti primjenom različitih mjera.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 03. 05. 2022. u 18:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premda se danas zbog deficitarnosti plodova trešnje na tržištu prodaju i 'crvljivi' plodovi, no ako se misli ozbiljnije baviti proizvodnjom te vrlo unosne voćne vrste, treba više pozornosti posvetiti njenoj zaštiti od napada trešnjine muhe.

Zaštitu trešnje od 'crvljivosti plodova' moguće je obaviti primjenom različitih mjera.

Najbolje je primijeniti kombinaciju više mjera i tako što je moguće više gustoću populacije muhe svesti na najmanju mjeru i tako osigurati proizvodnju zdravih plodova, prenosi Agroportal

Trešnjina muha 

Smanjenju gustoće populacije trešnjine muhe u velikoj mjeri može pridonijeti redovita obrada tla u nasadima trešnje. Međutim, zbog velike pokretljivosti muhe ta mjera može ispuniti svoj pozitivni učinak tek ako se provodi na širem području.

Kako dosta proizvođača trešnje tu mjeru ne obavlja redovito, to ta mjera često ne daje zadovoljavajuće rezultate, pa se zaštita uglavnom bazira na primjeni insekticida.

Da bi se plodovi trešnje kvalitetno zaštitili od napada trešnjine muhe, potrebno je odabrati najpogodnije vrijeme za apliciranje insekticida i odabrati djelotvoran pripravak. Vrlo je značajno da se zna kada je došlo do leta muhe kako bi se mogao odrediti najbolji trenutak za tretiranje.

Za praćenje leta muhe postoji više načina, ali mnogi od njih nisu podesni za praksu jer mnogi proizvođači trešnje dovoljno ne poznaju biologiju muhe.

Najjednostavnije je let muhe pratiti postavljanjem ljepljivih žutih ploča na koje muhe privučene žutom bojom dolijeću i na njih se lijepe.

Danas se u poljoprivrednim ljekarnama mogu nabaviti posebne kartonske ili plastične klopke koje se u trgovini obično nalaze pod različitim nazivima.

Prskanje 

Za proizvođače trešnje je moguće najjednostavnije odrediti trenutak tretiranja na osnovi stupnja zrelosti ploda, odnosno njegove boje. Kako najveći broj ženki ulaže jaja u plodove kod kojih žuta boja prelazi u crvenkastu, to je tretiranje najbolje provesti čim dođe do pojave promjene žute boje ploda.

Kod odabira trenutka tretiranja treba voditi računa i o odabiru pripravka. Što je manje vremena od trenutka tretiranja do berbe to treba koristiti pripravak s kraćom karencom.

Primjerice ako do tretiranja do berbe treba proći desetak dana tada treba primijeniti pripravak Hostaquick EC – 50 , a ako je do zriobe ostalo dvadesetak dana tada se može primijeniti neki pripravak čija je karenca nešto dulja, primjerice pripravak Dipterex 80.

Danas se trešnjina muha suzbija i ekološki prihvatljivijim metodama, koji se sastoji u tome da se suzbija muha prije nego što u plod uloži jaja.

U tom slučaju odabranom insekticidu, koji može imati i nešto dulju karencu, treba dodati neko sredstvo čiji miris privlači muhe, primjerice Buminal.

Oprska se samo nekoliko grana s južne strane stabla. Isto tako treba oprskati deblo i tlo ispod krošnje. Kada muhe iziđu iz tla, bivaju privučene mirisom Buminala, koncentriraju se na mjesta koja su oprskana kombinacijom insekticida i Buminala i truju se.

Kopirati
Drag cursor here to close