Posljednji rok za rezidbu

Radovi u masliniku: Korisni savjeti za bolji urod

Rezidba mora biti pravilna i umjerena, no u svakom slučaju masline je bolje orezati nego ih ostaviti s postojećom vegetacijom da uđu u vegetativnu sezonu.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 07. 04. 2022. u 09:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Travanj je mjesec u kojem dolazi do resanja maslina i posljednji je rok za rezidbu ukoliko se ona nije obavila u ožujku.

Rezidba koju obavljamo odnosi se na rod, moramo je vršiti od vrha krošnje ka dnu kako bismo smanjili pogrešku kod stvaranja uzgojnoga oblika. Njome se povećava rodnost te obnavljaju kvalitetni i duži izbojci, navode inženjeri agronomije dr.sc. Miro Barbarić i mr.sc. Marija Prlić iz Federalnog agromediteranskog zavoda (FAZ), piše Agroklub.

Kada rezidbom prorijedimo krošnju, dolazi do porasta rodnih izbojaka, a time im stoje na raspolaganju i veće pričuve hrane. Ukoliko ih intenzivno odstranimo, gubi se ravnoteža između krošnje i korijena, a time smanjujemo preduvjete za urod. Rezidba mora biti pravilna i umjerena, no u svakom slučaju masline je bolje orezati nego ih ostaviti s postojećom vegetacijom da uđu u vegetativnu sezonu.

Kod ove agrotehničke mjere bilo bi dobro savjetovati se kod stručnih osoba o pravilnoj rezidbi. Neke sorte su izrazito bujnije od drugih, pa recimo tako Leccino traži više pristupa pri formiranju krošnje kao i same rezidbe na rod za razliku od drugih sorti poput Istarske bjelice.

Prihrana maslina

Folijarna prihrana se u ovom mjesecu obavlja na bazi elemenata bora i cinka s preporučenim dozama. Također, prihrana maslina s plitkom obradom tla u ovom periodu se obavlja dušičnim gnojivima. Bilo bi dobro provesti prije najave padalina. Prilikom plitke obrade tla odstranjuju se korovi, no ako je njihova prisutnost značajna preporučuje se primjena različitih herbicida s postojećom preporukom pojedinog proizvođača.

Jako je bitno držati se preporuka. Kako je travanj, kao i ožujak, obično vjetrovit mjesec treba obratiti pažnju na štete koje su možda nastale djelovanjem vjetra. Ono se najprije očituje na kori stabla gdje su vidljive nastale rane, koje su najčešće kod novo posađenih sadnica koje su loše pripojene s potpornim kolcem.

Preporuke zaštite

Kod ovog pregleda je također preporučljivo da se u prohodu obradi i pažnja na pojavu potkornjaka (Phloeotribus scarabeoides) koji radi štete na mladim izbojima, a obitava u račvama maslina. Njegov let traje od kraja veljače do konca svibnja. Zaštita pesticidima se obavlja prije kretanja vegetacije. U ovom periodu se rade i mamci za potkornjake u obliku snopića grana kao i mehaničke prepreke oko debla stabala za zaštitu od pipe.

Pored navedenih štetnika u ovom periodu se radi i nadzor praćenja pojave maslinovog svrdlaša (Rhynchites cribripennis) koji čini štete na plodovima, koji ako poslije uđu u preradu doprinose tome da je ulje niže kvalitete. Sama njegova pojava djeluje na kvantitetu uroda koji je umanjen opadanjem oštećenih plodova.

Zaštita se obavlja mineralnim uljima u kombinaciji ili odvojeno s preparatima na bazi dimetoata, diazinona i dr. Organskog gnojiva je dovoljno primijeniti od 2 do 3 kilograma po stablu, dok umjetnog na bazi kalcijevog amonij nitrata, koji zbog udjela dolomita u svom sastavu pozitivno utječe na djelomičnu neutralizaciju kiselosti tla, treba primjeniti količinom od 1 do 1,5 kg po stablu.

Precjepljivanje maslina

Radnja koja obilježava ovaj mjesec je agrotehnička mjera cijepljenja ili precjepljivanja maslina. Njome možemo izmijeniti sorte u masliniku ukoliko one nisu rodne ili oštećene. Često u praksi ovom mjerom se precjepljuje sorta Oblica, koja ostaje podloga novoj sorti. Ovo se provodi zbog alternativne rodnosti ove sorte, to jest, njene neujednačenosti kod uroda.

Radnju cijepljenja bi bilo dobro prepustiti osobama s iskustvom radi što većeg prijema cijepa u masliniku. Kod primjene preparata jako je važno držati se uputa proizvođača o dozama kao i preporukama agronoma.

Kopirati
Drag cursor here to close