Pozitivna priča

Prozor-Rama: Vratio se iz Austrije i izgradio farmu domaćih koka

Sve se može stići i postići samo je važno da čovjek sebi pravilno postavi prioritete u životu.  
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 21. 05. 2018. u 12:35 Z. Stojanović

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zadnjih nekoliko godina trend je odlaska iz Bosne i Hercegovine. Ti odlasci su borba za preživljavanje. Međutim, malo je očekivano da se netko vrati iz zapadnoeuropskih zemalja. Jedan od tih „neobičnih“ povratnika je Senad Garabin koji je prije mjesec dana izgradio farmu koka u mjestu Lug, općina Prozor-Rama.

 Senad je rođen u Mostaru 1988. godine, a njegovi roditelji su u to vrijeme živjeli na Lugu u obiteljskoj kući koju je izgradio njegov djed doselivši iz Višljana, također u općini Prozor-Rama.

U ratu obitelj Garabin odlazi u Jablanicu gdje su kasnije kupili kuću te ostaju tu živjeti. Bolest rano uzima Senadovu majku.

Foto: Ramski Vjesnik / Senad hrani koke

Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja odlazi na studij strojarstva uz rad  u Beč u Austriju. Pred kraj studija zasniva vlastitu obitelj, te prekida studij pred sami kraj.

 Prije 3 godine vraća se iz Austrije u Jablanicu kako bi bio stalno sa svojom obitelji. Jakom voljom uvijek je pronašao posao.

Prije nekoliko mjeseci, u najvećem trendu odlaska iz BiH, odlučuje pokrenuti farmu domaćih koka nosilica.

Tijekom posjeta farmi zatekli smo Senada kako hrani koke. O svojim počecima kaže: ''Prije nego što sam započeo sa ovom farmom najprije sam se informirao. Pretraživao sam Internet, odlazio na neke farme kako bih iz prve ruke naučio i počeo sa vlastitim uzgojem. Zasukao sam rukeve i ovdje na Lugu, na našoj obiteljskoj zemlji započeo sam sa gradnjom. Svega nekoliko dana radio je zidar, a ostalo sam uradio svojim rukama. Sve što je do sada uloženo vrijedi otprilike 15.000 KM'',  kaže Senad o svojoj farmi.

Farma domaćih koka nosilica smještena je na Lugu, nedaleko od magistralnog puta M 16-2, Jablanica – Prozor.

Trenutno broji 250 koka koje su smještene u čvrsto izgrađenom objektu za noćenje i nošenje jaja, dok je prehrana uglavnom na prostoru od 2 duluma ograđenom da koke ne odlutaju ili da ne stradaju od kojekakvih grabljivica. Tu su i dva psa čuvara koji prate dolazak svih nepoznatih i nepozvanih posjetitelja.

Foto: Ramski Vjesnik / Koke nose oko 170 jaja na dan

 O tome što je Senada potaklo da se posveti farmi koka kaže: ''To je bila najprije ljubav prema životinjama, a uz to je korisno. Zadovoljstvo i profit zajedno. Prve koke sam nabavio u Kokaproduktu iz Ljubinja. Trenutno imam 250 koka. Sada koke nose dnevno oko 170 komada jaja. Sve se može prodati i tko jednom odnese školjku jaja uvijek se vraća. Najvažnije u ovom poslu je poštenje i korektnost, a  na taj način se najbolje reklamira proizvod.''

Dolazeći na Lug zatekli smo Senada kako hrani koke te smo ga naravno pitali čime ih hrani: ''Sve je domaća hrana. To su kukuruz, pšenica ponajviše. Već sam posijao 20 duluma kukruza i pšenice kako bih imao vlastitu hranu. Sve se može stići i postići samo je važno da čovjek sebi pravilno postavi prioritete u životu'', rekao je Senad.

Tijekom razgovora saznajemo da planira proširenje farme sa drugim vrstama koka. 

''Za svoj posao se ne bojim, jer volim životinje i sa kupcima uspostavljam domaćinski odnos'',  zaključio je Senad.

Što drugo ostaje nego slijediti svoje ideje, vizije i biti uporan u radu. Svi koji žele nabaviti domaća jaja mogu kontaktirati na broj: 061 061-004.

Kopirati
Drag cursor here to close