Uspješan biznis

Farma koka u Čitluku proizvede dnevno 8.000 jaja

''U prosjeku dnevno proizvedemo od 7 do 8 tisuća jaja i sve plasiramo na tržište u roku 24 sata'', kaže vlasnik farme.
Gospodarstvo / Posao | 27. 03. 2018. u 10:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Farma koka “Luburić” proizvede oko osam tisuća visokokvalitetnih konzumnih jaja dnevno, posjeduje 15.000 kokoši, što u uzgoju do onih koji služe za proizvodnju jaja tj. nesilica i, po riječima vlasnika, spada u najveću farmu koka u zapadnoj Hercegovini.

 Farma je smještena u Malom Donjem Ograđeniku u općini Čitluk, a na samom ulazu u objekt dočekao nas je vlasnik ovog uspješnog obiteljskog biznisa Jago Luburić, vrlo zanimljiv sugovornik koji je u ovom poslu već četrnaest godina.

''Obrt “Luburić” osnovan je 2004. godine s kapacitetom od 3000 koka, danas ih imamo 15.000, od čega 5000 u uzgoju, a ostatak u proizvodnji. Svakih godinu dana obnavljamo proizvodnju. U prosjeku dnevno proizvedemo od 7 do 8 tisuća jaja i sve plasiramo na tržište u roku 24 sata, tako da se na policama naših dobavljača svaki dan nalaze svježa jaja'', govori vlasnik Jago za Vecernji.ba.

Što se tiče plasmana proizvoda, tvrtka nema velikih problema, pokriva uglavnom tržište Čitluka, Širokog Brijega, Ljubuškog... -

''Plasiram svu količinu na tržište, sve ide na područje zapadne Hercegovine, kao i na police nekolicine velikih trgovačkih lanaca. Konzumna jaja su roba široke potrošnje, a kapacitet našeg obrta je relativno mali u odnosu na neke druge farme u BiH, tako da nema velikih problema s plasmanom na tržište odnosno prodajom'', ističe Luburić.

Budući da se približavaju uskrsni blagdani kada se konzumira veća količina jaja, zanimalo nas je kako se tada opskrbljuju dobavljači, kada je proizvodnja ograničena.

''Budući da je moj kapacitet ograničen, a za vrijeme uskrsnih blagdana konzumira se enormna količina jaja, po mom slobodnom mišljenju, od 3 do 4 puta više nego inače, onda trgovački lanci imaju razumijevanja prema meni jer sam relativno mali proizvođač u odnosu na neke ostale u Bosni i Hercegovini, tako da oni te količine nabavljaju kod većih proizvođača'', govori Luburić i nastavlja: ''Da sa mnom ne radi moja obitelj, supruga i dvoje djece, i da moram plaćati radnike, ne znam bi li mi se isplatilo. Ovo je isključivo obiteljski posao i jedino na ovoj količini može tako funkcionirati. Imamo samo jednog zaposlenog radnika, koji je prijavljen i za kojeg plaćamo sve doprinose'', ističe vlasnik ovog obiteljskog obrta.

Skoro svaki obrt odnosno svaka proizvodnja nosi sa sobom neke poteškoće i nije sve idealno kako izgleda.

''Trenutačno najveći problem je prehrana koka. Ne znate nikada kolika će danas biti cijena soje ili kukuruza. Pri svakoj isporuci druga je cijena, a s velikim lancima ne možete svaki dan korigirati cijenu. Primjerice, posljednjih dana soja je poskupjela s 0,82 na 1 KM, a dnevno trošim na prehranu koka nesilica oko pola tone soje i još oko 700 kg druge hrane, plus ovih 5000 koje su u uzgoju. Također, jedan od najvećih problema javlja se ljeti kada su velike vrućine. Koke istu količinu pojedu, a dnevna proizvodnja jaja zna podbaciti i za 40% jer je unutar objekta i do 33 stupnja. Zbog toga smo u planu nabaviti rashladne uređaje da taj problem koliko-toliko riješimo'', govori ovaj uspješni poduzetnik dok napuštamo njegovu farmu koka.

Luburićeve pretpostavke o količini prodanih jaja za uskrsne blagdane potvrdio je za Večernji list i jedan mostarski trgovac koji ima nekolicinu trgovina u gradu.

''Za uskrsne blagdane poveća se oko 0,05 KM cijena jaja po komadu, a prodaja se poveća i do četiri puta. Prodaja većih količina jaja počinje tjedan dana pred Uskrs, a najveća je potražnja na Veliki petak. Obično se kupuju table jaja, tako da se jedan dio jaja boji, a drugi ide za pravljenje kolača i druge potrebe. Za uskrsne blagdane, budući da imamo problem oko nabave jaja jer proizvođači s ovih prostora ne mogu količinski zadovoljiti potražnju, onda nabavljamo jaja kod najvećeg proizvođača u Hercegovini, “Koka produkt” iz Ljubinja'', kaže ovaj mostarski trgovac.

Kopirati
Drag cursor here to close