Teška jgodina

Proizvodnja duhana u BiH bi se uskoro mogla ugasiti

bog suše, prinos i kvaliteta su znatno umanjeni što je ovu proizvodnju dovelo na rub opstanka.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 27. 08. 2021. u 08:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Teška je godina za domaće proizvođače. Ulaganja gotovo da i nema. Tako je i isplativost proizvodnje duhana svake godine sve manja. Zbog suše, prinos i kvaliteta su znatno umanjeni što je ovu proizvodnju dovelo na rub opstanka.

U Semberiji je počeo otkup duhana, no situacija je izuzetno teška. Ulaganja u proizvodnju duhana svake godine sve su skuplja, a isplativost ove proizvodnje sve je manja. Prinos i kvaliteta su zbog suše znatno podbacili, što je ovu ionako smanjenu proizvodnju dovelo u veoma težak položaj.

Od nekadašnjih 530 domaćinstava, proizvodnjom duhana danas se bavi tek njih 50. Unatoč pogodnostima koje nosi semberska ravnica, zbog neisplativosti i nesigurnog tržišta ova proizvodnja se gasi.

''Svake godine ulaganja su sve skuplja. Skuplja je i radna snaga, a ovdje se već osjeća nedostatak radne snage i sam manjak izaziva poskupljenje, tako da su otišle i dnevnice'', ističe Čedo Gotovčević, direktor AD Duvan, prenosi Federalna.

''Za radnike dam oko 300 maraka za svaku sušaru, plus plin, struja i sve ostalo, dođe oko 500 maraka da se da za struju i radnike'', navodi Ruža Trivković, proizvođač

U samu proizvodnju tijekom sjetve potrebno je uložiti oko 2.000 maraka po dulumu. Kada se tome dodaju svi izdaci poslije toga jasno je da otkupna cijena od tri marke po kilogramu nije dovoljna ni da pokrije troškove ulaganja.

''Ta zarada je sve manje i s problemima njihovim i našim ova proizvodnja postaje neizvjesna i vjerojatno će se brzo ugasiti. Nemamo razumijevanja nadležnih institucija, jer proizvodnju ne mogu održati samo otkupljivače kuće i proizvođači, tu moraju biti uvezani i ministarstva i država i Uprava i svi organi u BiH'', naglašava Gotovčević.

Poduzeće Duvan ovogodišnji je plan otkupa zasnovalo na 240 hektara od kojih se očekivao prinos od 310 tona suhog lista. Međutim, prema svemu sudeći, bit će otkupljeno tek nešto više od 200 tona. No, ovogodišnji su i prinos i kvaliteta loši.

''List je dosta sitan i tanak, s dosta prisutne prašine, tako da su i odbici poveliki. Niti smo zadovoljni mi niti proizvođači'', kaže Slavko Mihajlović, tehnolog proizvodnje u AD Duvan.

Nešto je bolja situacija na području Posavine, gdje je suša pričinila manje štete. Od ove proizvodnje sada je, kažu, teško i odustati. No zbog niskih otkupnih cijena jedinu šansu za održivost egzistencijalne proizvodnje brojni su proizvođači vidjeli na crnom tržištu.

''Ljudi su se počeli snalaziti, iznose duhan na crno tržište, da bi došli do sredstava, da bi nastavili proizvodnju i sve je to lanac koji je poznat, ali državni organi nisu prepoznali taj problem. Kod nas otkupna cijena tri marke, na crnom tržištu ona je sad sedam maraka'', naglašava Svetozar Mihajlović, savjetnik direktora u AD Duvan.

Nekada je na području BiH bilo i do 8.000 tona osušenog duhana, a ove i prošle godine proizvodnja na području Semberije i Posavine pala je na količinu manju od 500 tona suhog lista što je, kažu, jasan signal da se proizvodnja gasi, prenosi Federalna.

Kopirati
Drag cursor here to close