Preispitajte rješenja!

Proizvođači duhana: Djelatnost se gasi zbog UNO-a

'UNO je na neki način zaplijenila organizatore proizvodnje duhana i seljake koji se duže od 100 godina bave ovom proizvodnjom
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 07. 07. 2021. u 14:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Organizatori proizvodnje duhana u Bosni i Hercegovini rekli su nakon današnjeg sastanka u Bijeljini da se ova djelatnost gasi i da nije omogućen otkup ovogodišnjeg roda zbog djelovanja Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

''UNO je na neki način zaplijenila organizatore proizvodnje duhana i seljake koji se duže od 100 godina bave ovom proizvodnjom'', ocijenio je Svetozar Mihajlović iz bijeljinske firme “Duvan” i dodao da od UNO proizvođači duhana očekuju da preispita svoja rješenja u ovoj oblasti i da resorna ministarstva pronađu rješenje za otkup ovogodišnje proizvodnje duhana, piše BHRT.

Mihajlović je rekao da se nekada u BiH proizvodilo 8.000 tona osušenog duhana, u ovoj godini očekuje se proizvodnja ispod 500 tona, uglavnom na području Semberije i Posavine, a iduće godine neće ni biti organizirane proizvodnje duhana na ovim prostorima.

''Imamo nerazumnu politiku UNO koja svojom bahatošću i silom nameće pravila koja ne postoje nigdje u okruženju u proizvodnji duhana i koja svoje slabosti i nemoć u borbi protiv crnog tržišta prenosi na nas koji smo organizatori legalne proizvodnje duhana'', tvrdi Mihajlović.

Istaknuo je da UNO treba spriječiti nelegalan prelazak cigareta preko granice, umjesto što domaću organiziranu proizvodnju duhana naziva remetilačkim faktorom, kažnjava i time gasi ovaj izvozni resurs, prije svega Republike Srpske, gdje se proizvodi 98 posto duhana u BiH.

Predstavnik firme “Duvan” iz Gradačca Ignjo Babić rekao je da UNO izmišlja dodatne osnove za obračun dodatnog PDV-a proizvođačima duhana.

''Ono što nisu uspjeli rat ni mnogi politički sustavi na ovim prostorima uspjela je UNO BiH svojim nelogičnim rješenjima, zadajući završni udarac duhanskoj proizvodnji”, ocijenio je Babić.

Slavenko Tomić, predstavnik firme “Bosanac” iz Orašja, koja se bavi organiziranjem proizvodnje duhana, najavio je da će zatražiti pomoć ombudsmana za ljudska prava zbog ugrožavanja egzistencije brojnih obitelji proizvođača duhana.

Kopirati
Drag cursor here to close