Aktivnosti

Pripremaju se mjere za poljoprivrednike u Konjicu, Zakon o šumama prioritet u Prozor-Rami  

Gradonačelnik Ćatić naglasio je da je dobra praksa da se prije donošenja pravilnika o utrošku sredstava saslušaju mišljenja s terena i vidi u kojem pravcu se treba ići.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 19. 02. 2024. u 12:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru pripremnih aktivnosti za utvrđivanje Programa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije ministar Mario Jurica posjetio je Konjic gdje se sastao s gradonačelnikom Osmanom Ćatićem.

Kako je priopćeno, tijekom susreta razmatrane su zajedničke aktivnosti u cilju unaprjeđenja stanja u sektoru voda i poljoprivrede.

"Želimo prije usvajanja Programa vodnih naknada i Programa o namjenskim sredstvima rekultivacije zemljišta upoznati jedinice lokalne samouprave s projektima koje ćemo provoditi, upoznati ih s načinom rada u budućnosti i rješavanjem tekućih problema koje imamo", kazao je Jurica nakon sastanka u Konjicu.

Mjere koje će biti aktualne kroz Program rekultivacije zemljišta su promjena namjene zemljišta, navodnjavanje i gnojidba, priopćeno je iz Grada Konjica.

Pravilnik o utrošku

"Time želimo pomoći poljoprivrednim proizvođačima u njihovom radu i krajnjem proizvodu, kao i pomoći im u plasmanu proizvoda putem e-tržnice. U Programu vodnih naknada planirana je realizacija projekata koji se odnose na vodovod Podorašac i klizište Orahovica, te projekata koji su ranije planirani, a nisu realizirani. Želio bih pohvaliti rad Gradske uprave Konjic i Saveza poljoprivrednih udruženja, koji su primjer svima drugima. Drago mi je surađivati s ovim ljudima i prenijeti neke ideje i na druge općine i gradove, gdje to nije razvijeno", kazao je županijski ministar.

Gradonačelnik Ćatić naglasio je da je dobra praksa da se prije donošenja pravilnika o utrošku sredstava saslušaju mišljenja s terena i vidi u kojem pravcu se treba ići.

"Drago mi je da se dobra suradnja koju smo imali u proteklom periodu nastavlja i da će biti intenzivirana u budućnosti. Čestitam ministru na aktivnostima koje je radio u proteklih 100 dana, vidjeli smo da je suradnja s Gradskom upravom Konjic na zavidnom nivou. Planirani projekti vodovod Podorašac i klizište Orahovica, koji će u narednom periodu biti potpomognuti od županijskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od velike su važnosti za Gradsku upravu Konjic i njegove stanovnike", kazao je Ćatić.

Godišnje se gubi 10 milijuna

Nakon Konjica, ministar Jurica posjetio je i Općinu Prozor-Rama gdje je s načelnikom Jozom Ivančevićem također obavio razgovor o aktualnoj problematici i iznalaženju rješenja koja se tiču vodnih naknada, šumarstva i lovišta, o čemu je ranije razgovarao i s rukovodstvom Općine Jablanica. Nezaobilaznom temom sastanka bila je i protuzakonita sječa šume, točnije nužnost što skorijega donošenja Zakona o šumama na prostoru HNŽ-a.

''Zakon o šumama HNŽ nema još od 2013. godine, kada je postojeći stavljen izvan snage. Išli smo s Prijedlogom zakona 2020. godine, ali kako nije imao većinu u Vladi, nije ni došao u skupštinski postupak. Županijska vlada u ovomu sazivu u svojim je Programskim smjernicama najavila izradbu Zakona o šumama. Već smo na jednoj od prethodnih sjednica imenovali radnu skupinu i to nam je jedan od prioriteta. Godišnje se gubi više od 10 milijuna KM zbog nepostojanja ovoga zakona i jasno je koliko smo oštećeni tijekom proteklih deset godina'', pojasnio je ministar, dodavši kako je stvarni problem u načinu gospodarenja šumama.

Zakon o šumama stvarni prioritet

''Trenutačno u HNŽ-u imamo tri društva. Skupština HNŽ-a je 2006. osnovala JP Šume HNŽ-a i tada je trebalo u njih integrirati druga dva društva ili ih ugasiti. To je sada davna prošlost, ali nama je Zakon o šumama stvarni prioritet'', zaključio je Jurica koji je s načelnikom Prozor-Rame otvorio i temu tamošnjih lovišta, poručivši kako sve mora biti u zakonskim okvirima, s naglaskom na obvezu poštivanja odluke Ustavnoga suda iz 2013. godine kada je donesena odluka o postojanju samo jednoga lovišta u Prozor-Rami.

''To pitanje mora biti riješeno do sljedeće lovne sezone'', jasan je ministar koji podsjeća kako sličan problem postoji i u općinama Čitluk i Jablanica.

''Ministar želi dovesti u red neke stvari koje dosad nisu bile zakonski regulirane. Bitno je da ovomu zajednički pristupimo, jedni druge podržavamo i sve zakonski uokvirimo, imajući na umu da u Županiji ima dosta problema po pitanju šuma, lovišta, koncesija i sličnoga'', kazao je ovom prigodom načelnik Ivančević, izrazivši zadovoljstvo susretom na kojemu su otvoreno razmijenjena stajališta i uvjerenje kako će dvije razine vlasti, zajedno s Općinskim vijećem Prozor-Rame i Skupštinom HNŽ-a, ovu problematiku zakonski dovesti do kraja.

Kopirati
Drag cursor here to close