Dani masline i maslinovih ulja

Preskočili dječje bolesti: Po kvaliteti maslinovog ulja sigurno smo među liderima

''Kad je u pitanju kvaliteta sigurno smo među liderima, ne možemo se podičiti količinom, ali kvalitetom sigurno možemo'', rekla je Aida Kohlić.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 01. 12. 2023. u 10:58 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru 1. prosinca održan je završni skup manifestacije 'XII. dani masline i maslinovih ulja'.

Ocjene kvaliteta testiranih uzoraka maslinovih ulja su vršene u skladu s važećim pravilnicima BiH za laboratorijsku kontrolu kvalitete, a senzorno ispitivanje od iskusnih ocjenjivača iz Panela za organoleptičku ocjenu maslinovih ulja Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar.

Foto: Bljesak.info / XII. dani masline i maslinovih ulja

''Jako smo zadovoljni, kao što su i proizvođači, općim napretkom u maslinarstvu, posebice u uljarstvu. Sukladno tomu, porastu kvalitete naših ekstra djevičanskih ulja. Mi ih sada zovemo vrhunska ekstra djevičanska ulja, to je kada želimo reći da je nešto iznad, a jeste iznad. Moram pohvaliti, maslinare i uljare koji su prihvatili ono što je struka kazala i počeli su prije 15-ak godina raditi, a danas osvajaju nagrade na prestižnim natjecanjima poput onog u New Yorku'', rekao je to Marko Ivanković, direktor Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru i dodao kako se nada da će narednu godinu posjetiti manifestaciju Zlatni lav u Veneciji.

Dva cilja

Kad u pitanju ocjena naših ulja, Ivanković je istaknuo kako svake godine imamo napredak.

''Od 164 uzorka, koliko smo ih imali ovu godinu, jedan je odbačen. Znači njih 163 spada u kategoriju ekstra djevičanskog ulja, a unutar toga su sitne nijanse, zlato, srebro, bronca. To govori sve. Također, kad smo radili ljekovita svojstva naših maslinovih ulja, zadržali smo prošlogodišnji prosjek ali na većem broju uzoraka. Dakle, 60 posto tih uzoraka zadovoljava uredbu Europske komisije 432 i 2012. godine, gdje po sadržaju polifenola možete staviti da je vaše ulje ljekovito. Opći napredak je vidljiv, što naravno rezultira i onim drugim dijelom, povećanjem broja nasada, broja stabala, sad smo već prešli 400 hektara. Naš cilj je 100 hektara, i drugi cilj je povećanje potrošnje domaćeg tržišta, koja je trenutno jako mala. Uvijek govorimo samo da stignemo Hrvatsku, a za to nam treba četiri puta više nasada'', rekao je Ivanković i naglasio kako je perspektiva tu.

Foto: Bljesak.info / XII. dani masline i maslinovih ulja

Preskočili smo dječje bolesti

Na manifestaciji su dr. sc. Miro Barbarić i mr. sc. Aida Kohnić održali i predavanje predavanje na temu 'Osvrt na maslinarsku 2023. godinu u Hercegovini', dok je dr. sc. Dragan Brenjo iz Agencije za sigurnost hrane BiH, govorio o važnost dobivanja PDO za ekstra djevičansko maslinovo ulje Hercegovine.

''Kad je u pitanju kvaliteta sigurno smo među liderima, ne možemo se podičiti količinom, ali kvalitetom sigurno možemo. Od podizanja novih nasada, od prerade, svih pažljivih postupaka kojima proizvođači i mali i veliki maslinari postupaju da bi dobili ulje najbolje kvalitete, s epitetom ljekovitog ulja. Preskočili smo nekakve dječje bolesti koje su radile okolne zemlje, naše je samo da radimo i napredujemo. Zbog globalnog zatopljenja i evidentnih svakodnevnih klimatskih promjena pomiče se areal širenja i rasprostranjenja sadnje naše masline, tako da će uskoro biti i u Bosni, bar ovoj našoj prvoj granici mnogo posađenih stabala masline'', rekal je Kohnić i dodala kako naše maslinarstvo evidentno raste.

Foto: Bljesak.info / XII. dani masline i maslinovih ulja

Navela je kako je ova godina zasigurno bolja od prethodne, zbog osobina koji prate uzgoj masline, te da je nekim proizvođačima malo podbacila, no da su imali mnogo više uzoraka, i to govori da svi i žele da procijene i ocijene naša ulja.

Hercegovci krivo tumačili Internet

Kada govorimo o bolesti maslina, istaknula je kako su Hercegovci 'malo krivo tumačili Internet i društvene mreže'.

''Krivo su protumačili da se let maslinove muhe ne odvija na temperaturama preko 30 stupnjeva, primili su to zdravo za gotovo, te su prerano prestali s tretmanima. Uzeli su tu lošu naviku, ponašaju se poput bolesnika koji sami sebi dijele terapiju u bolnici'', navela je i dodala kako savjetuje maslinarima da prije svega uvijek poslušaju agronome koji su na terenu i koji žele najbolje našim maslinarima.

Foto: Bljesak.info / XII. dani masline i maslinovih ulja

Ovom prigodom dodijeljene su i plakete za kvalitetu ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

Kopirati
Drag cursor here to close