Vrijedne hercegovačke ruke

FOTO | Iz uljare u Neumu teku ‘’zlatne kapi’’ najboljeg maslinovog ulja u regiji

Svaka kapi ulja koja izađe iz ove uljare ponosno nosi okus i miris terroira Neuma
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 02. 11. 2023. u 17:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osim što je poznat kao jedini bh. grad na moru, Neum je naširoko poznat i po svojim maslinicima koji daju masline iznimne kvalitete.

Ovaj raj za maslinare sada ima razloga za ponos, jer je lokalna uljara za preradu maslina od prošle godine u punom pogonu, nudeći besplatnu preradu maslina za sve maslinare s područja općine Neum.

''Općina Neum i načelnik općine donijeli su odluku da se masline prerađuju besplatno za sve proizvođače s područja općine Neum. Njima to puno znači, jer svaka financijska pomoć ili ušteda su jako dobri, posebno u ovom vremenu krize i inflacije'', kaže za Bljesak.info voditelj Uljare Neum Božo Mustapić.

Bogom dano podneblje za maslinovo ulje

Neum je mjesto koje nudi savršene uvjete za uzgoj ove vrijedne kulture. Klima koja dominira ovim dijelom obale Jadrana, s blagim zimama i toplim ljetima, čini ga savršenim staništem za maslinike. Vjetrovi s mora donose svjež zrak, a tlo bogato mineralima obogaćuje masline koje sazrijevaju na sunčanim padinama Neuma.

Foto: Bljesak.info / Masline

''Od klime, preko zemljišta, taj pojas uz more koji pripada BiH je dio gdje je maslina od pamtivjeka. Sve to utječe na kvalitetu maslinovog ulja, samo treba još raditi na edukaciji oko rada u maslinicima'', kaže nam Mustapić.

Upravo zahvaljujući ovim prirodnim prednostima, masline koje se uzgajaju u ovom kraju postale su sinonim za kvalitetu i vrhunski okus.

I ne samo to, već su i veoma cijenjene od strane lokalnih maslinara koji godinama ulažu trud i pažnju kako bi masline bile savršeno zrele i zdrave.

Svi maslinici, osim onih gdje je lani bila ekstremna suša, imaju solidan urod pa se maslinari, dodaje Mustapić, ne bi bunili da im je svaka godina ovakva.

Edukacija maslinara

Dodaje kako je malo više potrebno raditi na edukaciji maslinara.

Foto: Bljesak.info / Uljara u Neumu

''Prošle godine je otvorena uljara, mi smo im ponudili i analizu, pa kako susjed dobije dobru ocjenu, onda i drugog sudjeda to potakne da bolje radi i izbaci tradicionalne radove koji štete i nisu baš dobri za ovaj moderni način maslinarenja, tako da ima pomaka. Istina, mogu biti malo i veći, ali svaki pomak je dobar'', kaže nam sugovornik.

Ova godina je, kaže, za neumske maslinare bila jako dobra.

''Ono što mi vizualno možemo vidjeti, do sada barem, godina je vrlo dobra. Masline su poprilično zdrave i zrele, nema trulih i gnjilih, one koje su držane u moru ne prerađujemo'', kaže Mustapić.

Dodaje da su trenutno na pola prerade na području općine Neum i smatra da će se dostići lanjske brojke, pa čak malo i bolje.

Foto: Bljesak.info / Uljara u Neumu

''Za neumske maslinare je ova godina bila dobra godina. Ima onih koji ove godine imaju malo slabiji urod nego lani, ali i onih koji su lani imali slabiji urod, a ove godine imaju bolji. Mislim da će biti neka prosječna godina, a što se tiče prerade da ćemo dostići prošlogodišnje rezultate'', kaže nam Mustapić.

Uljara kao srce maslinarske zajednice

Uljara u Neumu je postala je tako, s razlogom, srce lokalne maslinarske zajednice. S kapacitetima za preradu većih količina maslina, inicijativa besplatne prerade nije samo velika pomoć za lokalne maslinare, već i promovira očuvanje maslinika i tradicionalnih načina uzgoja maslina u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Foto: Bljesak.info / Uljara u Neumu

Svaka kapi ulja koja izađe iz ove uljare ponosno nosi okus i miris terroira Neuma. Maslinari imaju priliku plasirati svoj proizvod na široko tržište, a lokalna zajednica dobiva priliku podržati svoje poljoprivrednike i čuvati tradiciju uzgoja maslina koja traje generacijama.

Ova vijest iz Neuma svakako je podsjetnik da male lokalne inicijative i zajednički trud mogu rezultirati vrhunskim proizvodima.

Dok svijet sve više cijeni kvalitetu i tradicionalne metode proizvodnje, Neum i njegova uljara za preradu maslina postaju svjetionik za sve one koji traže najbolje što priroda može ponuditi.

Kopirati
Drag cursor here to close