Nakon završene berbe

Preporuka za maslinare: Zaštite svoje nasade od bolesti ''paunovo oko''

Osim pripravaka na osnovi bakra mogu se koristiti i neki organski pripravci na bazi krezoksim-metila (Stroby WG).
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 18. 10. 2022. u 08:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu i zaštitu bilja HNŽ obavještava maslinare da je nakon završene berbe potrebno zaštititi svoje nasade od bolesti ''paunovo oko'', kako bi se što više smanjio infektivni, prezimljujući potencijal bolesti te ujedno dezinficirale i zaštitile rane i oštećenja na stablima uzrokovane berbom. U tu svrhu od kemijskih pripravaka mogu se koristiti oni na bazi bakra (Cuprablau Z, Champion WP, Kocide DF, Nordox i dr.).

Osim pripravaka na osnovi bakra mogu se koristiti i neki organski pripravci na bazi krezoksim-metila (Stroby WG), ali posve dobru zaštitu daju prije spomenuti fungicidi. Bakreni fungicidi preporučuju se za korištenje, jer dobro djeluju i na neke druge bolesti masline, kao što je ''bakterijski rak'' i ''patula''.

Što se tiče vegetacijskog razdoblja iza nas, kada je zaštita maslinika u pitanju, ove godine najvažniji štetnik u maslinicima, maslinina muha (Bactrocera oleae), nije bila prisutna u mjeri da pređe prag štetnosti. Iz tog razloga nije bilo potrebno koristiti zaštitna sredstva, odnosno štiti maslinike od ovog štetnika te Zavod nije davao preporuke za zaštitu, priopćeno je na službenoj stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close