Traže ispunjenje zahtjeva

Poljoprivrednici ljuti: Ministri glasovali protiv zaštite domaće proizvodnje!

Navode da će se narednih dana održati izvanredni sastanak udruženja poljoprivrednika iz cijele BiH na kojem će se donijeti odluku o njihovim daljnjim koracima.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 09. 02. 2021. u 09:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine osuđuje stav pojedinih članova Vijeća ministara, za koje ističu da su na jučerašnjoj sjednici glasali protiv Prijedloga odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Europske unije, priopćeno je iz ovog udruženja.

"Zaštita domaće proizvodnje treba biti prioritet svake državne institucije, dok je na jučerašnjem glasanju očito prevagnuo pritisak od strane uvoznih lobija. Razočarani smo pogotovo činjenicom što je odluka odbijena glasovima ministara iz reda bošnjačkog naroda (Bisera Turković, Selmo Cikotić, Sifet Podžić), koji se u svojim izjavama redovno predstavljaju kao najveći zaštitnici Bosne i Hercegovine. Njihovo jučerašnje glasanje dokaz je da su im interesi pojedinaca preči od interesa ujedinjenih poljoprivrednika iz oba bh. entiteta", naglasili su iz Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Navode da će se narednih dana održati izvanredni sastanak udruženja poljoprivrednika iz cijele BiH na kojem će se donijeti odluku o njihovim daljnjim koracima, piše N1

"Kao što smo već najavili, ukoliko do 25. veljače naši zahtjevi ne budu usvojeni, doći će do blokade graničnih prijelaza, a razmotrit ćemo i prosvjede ispred zgrade Vijeća ministara", priopćili su.

Vijeće ministara BiH, sa sedam glasova za i tri protiv, jučer nije postiglo konsenzus za donošenje odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Europske unije, nakon obavljena dva kruga glasanja.

Riječ je o mjerama koje je predložilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz zemalja Europske unije, koje se odnose na povećanje carinske stope za 10 posto plus 2,5 KM po kilogramu za goveđe i 10 posto plus 1,5 KM po kilogramu za svinjsko meso.

Kopirati
Drag cursor here to close