Škare u ruke!

Pravo je vrijeme za rezidbu voćaka

Za normalan razvoj voćkama je nužno zimsko mirovanje i za njih je važno da su određeni broj dana na temperaturi ispod nule.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 14. 01. 2024. u 11:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I dok mnogi ovih dana kukaju zbog niskih temperatura, voćkama su one došle u pravom trenutku.

Prekomjerno topli studeni i prosinac nisu bili dobri za njih, a to se najbolje vidjelo pri rezidbi, nakon koje su škare bile mokre od sokova biljaka, što nikako nije dobro u ovo doba godine.

Za normalan razvoj voćkama je nužno zimsko mirovanje i za njih je važno da su određeni broj dana na temperaturi ispod nule, prenosi Jutarnji.hr

Previsoke temperature u ovom dijelu godine mogu izazvati pupanje, što za njih može biti pogubno kasnije, kad udare hladni ranojutarnji mrazevi.

S obzirom na trenutačno stanje, stručnjaci prognoziraju da će iduća godina u voćnjaku biti iznimno rodna, pogotovo kad su u pitanju šljive i krušake.

Dobro stoje i parcele zasađene stablima jabuke, breskve, trešnje i višnje. Naravno, ovo vrijedi samo i slučaju da narednih mjeseci ne bude puno vremenskih nepogoda, mrazeva, bolesti...

Za idući tjedan meteorolozi ponovno najavljuju temperature nekoliko stupnjeva iznad nule, a to je idealna prilika za rezidbu voćnjaka. Stoga je sada pravi trenutak da dovedete voćnjak u red.

Kopirati
Drag cursor here to close