Savjeti stručnjaka

Ne čupajte maslačke iz voćnjaka!

U ovom periodu je poželjno ostavljanje korova u voćnjacima kao što je maslačak s obzirom na to da će se ishranjivati njegovim cvijetom.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 06. 05. 2023. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nasadima borovnice, koji se sada nalazi u fenofazi ružičastog pupa, početak je cvjetanja i puno cvjetanje, ovisno od lokaliteta, primijećeno je izraženo prisustvo dlakavog ružičara, Epicometis hirta, navodi PSSRS.

Osim borovnice, ovaj štetnik se može hraniti i drugim biljnim vrstama.

Ima jednu generaciju godišnje, prezimljava kao imago u zemljištu i pojavljuje se rano u proljeće te se hrani na korovskim vrstama, prenosi Agroklub

"Zadržava se na žutim cvjetovima maslačka i uljane repice. Nakon toga se seli na cvjetove voća, gdje se hrani prašnicima, tučkom i kruničnim listićima", navodi stručna savjetnica Milana Kočić, dodavši kako na taj način sprječava oplodnju i formiranje plodova.

Dlakavi ružičar se lako prepoznaje po svom izgledu i dlačicama kojim je obrastao. Tretiranje kemijskim sredstvima nije moguće s obzirom na to da on pripada redu tvrdokrilaca, Coleoptera, i da najveću brojnost ostvaruje u periodu cvjetanja biljki, kada su tretmani insekticidima zabranjeni zbog oprašivača.

"Jedino mehaničke mjere mogu dati rezultate kao što je postavljanje posuda plave ili bijele boje s otopinom deterdženta, vode i mirisnih atraktanata, poput negro bombona. Ove klopke treba postaviti po rubnim dijelovima njive, a mogu se rasporediti i u unutrašnjost voćnjaka", ističe Kočić.

Također, u ovom periodu je poželjno ostavljanje korova u voćnjacima kao što je maslačak s obzirom na to da će se ishranjivati njegovim cvijetom.

Kopirati
Drag cursor here to close