Potpora

Povećan broj žena nositelja poljoprivrednih gazdinstava u FBiH

Žene su kroz povijest ukazivale na potrebu kreiranja boljeg ekonomskog, političkog i društvenog položaja, a Međunarodni dan žena prilika je da se prezentiraju i podaci o sudjelovanju žena u poljoprivredi i ruralnom razvoju Federacije BiH.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 08. 03. 2022. u 16:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva danas su, na Međunarodni dan žena, posjetili Mejru Halilović, uspješnu poduzetnicu iz oblasti poljoprivredne proizvodnje na području Ilijaša. Kompanija ove poduzetnice bavi se organskom proizvodnjom, uzgojem žitarica, povrća, ljekovitog i aromatičnog bilja, čajeva i eteričnih ulja, te zapošljava 27 radnika.

Žene su kroz povijest ukazivale na potrebu kreiranja boljeg ekonomskog, političkog i društvenog položaja, a Međunarodni dan žena prilika je da se prezentiraju i podaci o sudjelovanju žena  u poljoprivredi i ruralnom razvoju Federacije BiH.

Prema podacima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ukupan iznos isplaćenih podrški za gazdinstva gdje su nositeljice poljoprivrednih gazdinstava žene povećao se u 2021. godini u odnosu na prethodnu godinu za dva milijuna, odnosno s 15,73 posto na 17,42 posto što ukazuje na blago povećanje broja žena poljoprivrednica koje apliciraju u primarnoj proizvodnji i strukturnim mjerama. 

Također, s ciljem ostvarivanja prava na novačene potpore, resorno ministarstvo odobrilo je dodatnih pet posto subvencija na ukupne investicije u kojima su žene nositelji poljoprivrednih gazdinstava.

''Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je jedno od rijetkih koje poštuje rodno senzitivnu politiku te osigurava vođenje podataka po spolnoj strukturi, u registru poljoprivrednih gospodarstava i klijenata, te kroz aplikaciju za obradu novčanih podrški'', istako je savjetnik federalnog ministra Husnija Kudić.

Svi međunarodni dokumenti koje je potpisala Bosna i Hercegovina izričito nalažu jačanje uloge žena u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. Da bi se pristupilo primjeni datih preporuka, neophodno je prije svega u analizama osigurati rodno osjetljive podatke na osnovu kojih se utvrđuju strateški ciljevi, prioriteti i mjeri napredak, priopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close