Unatoč problemima

Poljoprivrednici ipak neće odustati od sadnje duhana, ali će se saditi manje

Za razliku od prethodnih godina, bit će zasijane znatno manje količine duhana.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 16. 02. 2022. u 07:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su, zbog krajnje loše situacije u ovoj grani poljoprivrede, bh. proizvođači duhana najavljivali obustavu porizvodnje, od sjetve, ipak, neće odustati.

Za razliku od prethodnih godina, bit će zasijane znatno manje količine duhana, dogovoreno je na sastanku u Bijeljini.

Duvanari Semberije i Posavine, uprkos lošoj situaciji, neće odustati od sjetve, ali će pod duvanom biti zasijano dvostruko manje površina. Proizvođači ističu da ih već godinama pritišću isti problemi.

"Sve teže, teže, i suša i sve, nema šta nas ne muči, a cijena nije mijenjana 30, 40 godina. Velika su ulaganja, previše, za jedan hektar treba maltene 10 000 da sve, sa plinom i radnicima“, priča proizvođač duvana Bato Perić.

"Ja mislim da je to pri kraju, da vlast i država idu da ovo unište skroz“, stava je Drago Dujković, takođe proizvođač duvana, javlja BHRT.

Sastanku povodom početka nove sjetvene sezone, pored organizatora i proizvođača, iako pozvani, nisu nazočili predstavnici resornog ministarstva i Uprave za neizravno oporezivanje, s kojima ne uspijevaju postići dogovor oko borbe sa crnim tržištem.

"Mi smo naše obaveze prema upravi izmirili, skinuli su nam sredstva s računa, da li će biti dalje kontrole, to je nama mač iznad glave. Mi smo protiv izmišljenih pravila, zakon se poštovati mora“, ističe Čedo Gotovčević iz "Duvan" a.d. Bijeljina.

Dodatan udarac za duvanare je i gašenje posljednje Fabrike duvana Sarajevo.

Na području BiH nekada se proizvodilo više od 8.000 tona duvana, a prošle godine ta proizvodnja pala je ispod 500 tona. Zbog stanja u kome je ova oblast, ugrožena je egzistencija stotina obitelji u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close