708 javnih poziva

Povećan broj konkursa za podršku poljoprivredi u prethodnoj godini

U odnosu na 2021. godinu to je porast od 28 posto, pokazala je analiza Agencije za praćenje i analizu javnih nabavki Briefing. Analiza je bazirana na objavama u oblasti financiranja poljoprivrede i poljoprivrednika u BiH.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 03. 02. 2023. u 14:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom 2022. godine u BiH je objavljeno 708 javnih poziva za poljoprivrednike, što je u odnosu na 2021. godinu porast od 28 posto, pokazala je analiza Agencije za praćenje i analizu javnih nabavki Briefing. Analiza je bazirana na objavama u oblasti financiranja poljoprivrede i poljoprivrednika u BiH.

Analizirani su tenderi objavljeni u dnevnim novinama, službenim glasilima, te na međunarodnim i domaćim web stranicama. Pozivi su se odnosili na financiranje i sufinanciranje poljoprivrednika, dodjelu sredstava za poljoprivrednu proizvodnju, sadnica, sjemena, plastenika te kredita namijenjenih razvoju poljoprivrede.

Tijekom 2022. godine poljoprivrednicima je također nuđeno uvođenje standarda kvalitete te subvencioniranje nabavke poljoprivredne mehanizacije i opreme. Objavljeni su i pozivi za dodjelu u zakup ali i prodaju poljoprivrednog zemljišta te za samozapošljavanje u djelatnosti poljoprivrede.

Foto:PR / Finansiranje poljoprivrede u BiH graf

„Ohrabrujuće je da je povećan broj konkursa za podršku poljoprivredi u prethodnoj godini. Poljoprivreda je značajna komponenta privrede u BiH te ima važan utjecaj na ekologiju i zapošljavanje u ruralnim područjima“, istakao je Tarik Džaferović, direktor Briefinga BiH.

Konkurse za poljoprivrednike objavljivale su najčešće općine, gradovi, ministarstva ali i domaće i strane nevladine organizacije. Prema podacima iz analize 58 posto poziva za poljoprivrednike objavljeno u Federaciji BiH, 41 posto u Republici Srpskoj i jedan posto u Brčko Distriktu.

Kopirati
Drag cursor here to close