EU4AGRI i EU4AGRI-Recovery

Objavljen novi Javni poziv "težak" pet milijuna maraka

Na javni poziv se mogu prijaviti obrti, poduzetnici, zadruge i poduzeća, mikro, mala i srednja poduzeća koja zapošljavaju manje od 250 radnika.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 31. 01. 2023. u 11:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru projekata EU4AGRI i EU4AGRI-Recovery, koje financira Europska unija objavljen je novi Javni poziv vrijedan 5 milijuna KM za podršku investicijama u preradu i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Na javni poziv se mogu prijaviti obrti, poduzetnici, zadruge i poduzeća, mikro, mala i srednja poduzeća koja zapošljavaju manje od 250 radnika, te svi projekti koji se isključivo odnose na proizvodnju proizvoda za ljudsku prehranu a u sklopu sektora: prerade voća, prerade gljiva, ljekobilja, začinskog bilja, vinarstva i prerade maslina, prerade povrća, prerade mlijeka, prerade meda, prerade mesa, prerade jaja, prerade i konzerviranje riba, prerade žitarica, te proizvodnja gotove hrane i jela.

Podnositelji prijava mogu podnijeti samo jednu prijavu na ovaj javni poziv. Podnositelji prijava mogu podnijeti prijave za projekte definirane ovim javnim pozivom isključivo samostalno. Prijave više podnositelja u okviru jednog prijedloga neće biti uzete u obzir. Podnositelji prijava su odgovorni za realizaciju projekta uključujući i financijske obveze.

Podnositelji prijave koji su u prethodnom periodu koristili financijsku podršku kroz mjeru podrške investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda (odnosi se na mjeru financiranu od strane EU4AGRI/EU4AGRI-Recovery) se smatraju neprihvatljivim podnosiocima.

Sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 30.000 KM do 300.000 KM i mogu se koristiti samo za financiranje prihvatljivih troškova (navedeni iznosi ne uključuju PDV koji se smatra neprihvatljivim troškom).

Ono što je značajna razlika u odnosu na prethodno objavljeni Javni poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava za mjeru podrške investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, jeste:

- Rok za dostavljanje dozvole za gradnju (ukoliko je relevantno) je pomjeren i vezan je uz prvi zahtjev za plaćanje prema korisniku (u slučaju da se odobri financijska podrška).

- Potvrde o nepostojanju poreskih dugovanja, te potvrda o nepostojanju blokiranih računa su zamijenjene, sa Izjavom podnositelja (u trenutku podnošenja prijave). Potvrde nadležnih institucija se dostavljaju naknadno, prilikom potpisivanja Ugovora o financijskoj podršci (u slučaju da se odobri financijska podrška).

- Poslovni plan se ocjenjuje na osnovu financijskih i nefinancijskih indikatora, te u ocjeni financijskih indikatora se koriste direktni (efekti investicije na sektor u kome se realizira) i indirektni (efekti investicije na ostale prihvatljive sektore u kojima podnosilac posluje), efekti investicije.

Prijave se mogu podnijeti od 15. siječnja 2023. godine dok je krajnji rok 6. ožujak 2023. godine do 15:00 sati.

Prijave se podnose isključivo putem elektronskog sistema dostave prijava https://javnipoziv.undp.ba/ koji je osigurao EU4AGRI projekat. Dostavljanje prijava u bilo kojem drugom formatu (e-mail, pošta, fax i sl.) nije prihvatljivo i prijave dostavljene na taj način neće biti uzete u razmatranje. 

U sklopu EU4AGRI, EU pruža podršku jačanju konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u BiH. Kroz EU4AGRI-Recovery, EU pruža podršku Bosni i Hercegovini u ublažavanju ekonomskih efekata pandemije COVID-19 na poljoprivredno-prehrambena preduzeća i operatere ruralnog turizma, te osiguranje kontinuiteta njihovog poslovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close