Čapljina

Posjeta pijaci: Mladi krumpir 1,20 KM, cijena trešnje pala na 3 KM

U pregledu ponude, kao i cijena, izdvojili smo domaći paradajz koji se cijeni 3 KM za kilogram, potom crveni luk po cijeni od 1,50 KM...
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 24. 05. 2024. u 07:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene voća i povrća na Veletržnici u Čapljini proteklih tjedana ne mijenjaju se pretjerano.

S obzirom da je čapljinska Veletržnica mjesto na kojemu mnogi nakupci uzimaju robu za daljnju preprodaju, ako se kupuje na veliko može se postići najbolja cijena u Hercegovini.

Prodavači su zadovoljni potražnjom, ali kažu da kupci stalno pokušavaju oboriti cijene.

''Ima potražnje, posebno sada kad je došlo sezonsko voće i povrće. Domaći ljudi kupe za sebe i ne cjenkaju se, ali ovi koji kupuju na veliko da idu preprodavati stalno žele oboriti cijenu. Ima granica ispod koje ne možemo ići jer su ulaganja velika'', kaže za Bljesak.info Niko iz Čeljeva kojega smo zatekli na čapljinskoj Veletržnici ovoga petka.

U šarenoj ponudi artikala on mladi krumpir prodaje za 1,20 KM, zelenu salatu za 0,80 KM, brokulu za 3 KM, blitvu za 1 KM, kupus za 0,30 KM, kelj za 1,80 KM.

U pregledu ostatka ponude, kao i cijena, izdvojili smo domaći paradajz koji se cijeni 3 KM za kilogram, potom crveni luk po cijeni od 1,50 KM, bijeli luk se prodaje za 4 KM, dok je cijena mladog luka 4,30 KM.

U ponudi se još može pronaći i paprka za 3 KM, prasa za 2 KM, krastavci za 1 KM, mrkva za 1,70 KM, cikla za 2 KM, mahuna za 6 KM, grašak za 3 KM, dok se peršin i celer cijene 5 KM.

Voća također ima dosta, najpopularnije su trešnje koje se prodaju za 3 KM, potom jagode koje idu za 5 KM, kajsije su 6 KM, dok je orah jezgra 16 KM za kilogram.

Na kraju nam se prodavači žale na uvoz.

''Nije dobro dok god se dopušta uvoz. Ostat ćemo bez domaćih proizvođača i onda ćemo skupo plaćati loše poljoprivredne proizvode. Ako se tako nastavi, to nas čeka koliko je sutra'', kažem nam Anđelo iz Gabele.

Kopirati
Drag cursor here to close