Grena gnojiva

Na što obratiti pozornost prilikom izbora eko gnojiva?

Bez obzira o kojem se organskom gnojivu radilo, da bi se povećao sadržaj fosfora i kalija dodaju se prirodne mineralne komponente.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 01. 03. 2021. u 10:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povoljnijoj verziji kao izvor kalija stavlja se kalij klorid koji zaslanjuje tlo i spada u nekvalitetne sirovine, dok je kalij sulfat skuplja i kvalitetnija varijanta te je i sastojak Grena gnojiva. Grena gnojiva se ne otapaju već se postupno razgrađuju pod utjecajem mikroorganizama tla te je u tome njihova kvaliteta, piše agroportal.hr.

Kad bi sumirali, važni parametri koje pratimo i što razlikuje jedno gnojivo od drugog su: sastav mikroelemenata (N, P, K), topivi dio, organski dio, vlažnost, % aminokiselina, % huminskih, fulvo i karboksilnih kiselina, mikroelementi, mezoelementi, dostupnost. Što se tiče najnovijeg marketinškog trika on je vezan uz topivi i ukupni sastav makroelemenata. Ako piše ukupno 12 % dušika, a od toga je 5 % topivog u vodi, to je zapravo parametar koji nije u skladu s organskim gnojivima i vrlo je jeftina forma dušika. Vi u tom slučaju organskog dušika imate svega 7 %.

Organska gnojiva Grena nemaju topive forme dušika u vodi, već se on razgrađuje i postupno otpušta hraniva kroz duže vremensko razdoblje što je izrazito važno obzirom na činjenicu da je dušik vrlo pokretan u tlu i lako se ispire. Ako želite kvalitetnu organsku formu dušika, fosfora ili kalija za primjenu u tlo tada vaš izbor ne bi trebao biti oblik topiv u vodi.

Druga važna stavka je vlažnost. Itekako je važno koliki je % vlažnosti jer je 25 kg uz 20 % vlažnosti velika razlika u odnosu na 7 % vlažnosti. Nitko ne želi plaćati vodu u gnojivu. Postotak aminokiselina, huminskih i fulvokiselina kao i mikroelemenata pokazuje na prirodan proces proizvodnje u kojem su se maksimalno sačuvali kvalitetni sastojci.

U suprotnom bi se pod utjecajem visoke temperature ti sastojci raspali i ne bi ih bilo u sastavu. Kad gnojivo koje želite kupiti nema naveden sastav aminokiselina, huminskih i fulvo kiselina trebate se informirati na koji način je gnojivo dobiveno i koje su sirovine korištene.

Kopirati
Drag cursor here to close