Težak početak godine

Poljoprivrednici na mukama: Nema kupaca, a ubija ih i uvozna roba

''Samo kupci, ništa drugo, njih nema, nikako, k'o da su u zemlju pobigli'', kaže Hilmo, prodavač iz Radišića.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 25. 01. 2021. u 14:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Veletržnica u Tasovčićima

Dvadesetak uzastopno kišnih dana, pa za jug Hercegovine jaka zima s minusima i do – 7 stupnjeva ispod ništice nisu povoljni uvjeti za trgovanje na veletržnici u Tasovčićima kraj Čapljine.

Hilmu Krehić, stalni prodavač na Veletržnici u Tasovčićima, kaže da kupaca nema.

''Samo kupci, ništa drugo, njih nema, nikako, k'o da su u zemlju pobigli'', kaže Hilmo.

''Loše vrijeme, dugo blagdansko razdoblje, dva Božića i Nova godina, više se bilo kući nego na pijaci. Jutri se proda nešto, preko dana ništa. Nema robe, a ni kupaca. Dođe mi jedan kupac iz Nevesinja, kaže u kući mi mrzne, a ne u trgovini – 12 stupnjeva. Neko jutro zove me Ante iz Šujice, kaže kod njih minus 15 stupnjeva. Nema narod ni para, malo voća kupi i to je to”, kaže Hilmo pa u istom stilu dodaje:

''Prvi je mjesec, visok je ovo i datum, lako je do desetog, dok se poplaćaju novogodišnji računi, ono malo crkavice se raspodjeli i to ti je to. A onda i ovi trgovački centi velikog su maha brate uzeli, gdje god se okreneš uvozna je roba. Malo tko traži ovu našu domaću zelen. Sve uvozno. Ma sve! Ma sve, od šipka, rikule, limuna, vragova, svega. Ovo je došlo čudno vrijeme, što će biti tko zna. Neka prođe prvi mjesec pa ćemo vidjeti na čemu smo''.

Na pitanje hoće li mraz i niske temperature u Bosni pospješiti prodaju ovdje na veletržnici u Čapljini, kaže: ''Pa hoće, nema nama prodaje zeleni dok njih gore ne zamete. To je stara poslovica''.

Konstatira da je rano nestalo mandarina.

''Ranije nego prošlih godina. Vele se i bacilo ovdje, kiše brzo je propadala. Nadamo se boljem kad ovo sve prođe i praznici i ove vremenske nedaće, gore ne može da ga đavliš”, zaključuje Hilmo u narodskom duhu, prenosi Radio Čapljina.

Kopirati
Drag cursor here to close