Proljeće

Ovo je 7 najvažnijih savjeta za sadnju kupine

Sadnja kupine osim u jesen, može se obaviti i u proljeće, bilo da se razmnožava dijeljenjem grma ili reznicama. Važno je da je tlo dovoljno vlažno.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 06. 03. 2024. u 09:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kupina je voćna biljka koja je bogata antioksidansima, vlaknima i vitaminima, poput vitamina C i K. Njezini cvjetovi privlače pčele i druge oprašivače, što doprinosi bioraznolikosti i oprašivanju i okolnih biljaka. Otporne su i prilagodljive, a mogu rasti u različitim uvjetima. Vole nešto kiselije tlo i osunčano mjesto, piše Agroklub.hr

Sadnja kupine osim u jesen, može se obaviti i u proljeće, bilo da se razmnožava dijeljenjem grma ili reznicama. Važno je da je tlo dovoljno vlažno.

Sadnja razdvajanjem grma

- Izaberite zdrav i snažan grm kupine za dijeljenje.

- Prostor oko njega očistite od korova kako biste olakšali pristup i rad.

- Iskopajte jarak oko grma na udaljenosti od otprilike 30-60 centimetara od stabljike. Pazite da pritom ne oštetite korijenje.

- Pažljivo odvojite dio zajedno s korijenjem od glavnog grma. Pokušajte zadržati što više korijena kako biste osigurali uspješno presađivanje. Zatrpajte zemljom glavni grm.

- Iskopajte rupu koja je dovoljno duboka i široka da u nju stane sve korijenje te ga pažljivo u nju smjestite te zalijte vodom.

- Zagrnite zemlju, lagano utabajte i ponovo zalijte novoposađenu biljku kako biste potaknuli njezin razvoj.

- Redovito zalijevajte i prihranjujte kako bi se uspješno prilagodila na novom mjestu.

Sadnja reznica

- Odaberite zdrav i snažan grm kupine s kojeg ćete uzeti reznice iz koje će se lako razviti korijenčići (poput ovih na naslovnoj fotografiji, op.ur.). Neka to bude zrela grančica koja nije previše tvrda, ali i ne premlada, duljine oko 15-20 centimetara.

- Koristite oštre vrtne škare ili poseban nož za rezidbu. Izrežite ih tako da svaka ima oko 3-5 pupoljaka. Reznice bi trebale biti zdrave i bez znakova bolesti ili oštećenja.

- Tlo u koje ćete ih posaditi treba biti rahlo, bogato hranjivima i dobro drenirano. Dodajte kompost ili organsko gnojivo po potrebi kako biste poboljšali plodnost.

- Zasadite reznice u pripremljeno tlo na dubinu od oko 5-10 centimetara te zalijte. Pazite da su pupoljci usmjereni prema gore. Razmak između reznica trebao bi biti oko 15-20 centimetara, ako ćete ih kasnije presađivati na drugo mjesto.

- Nakon sadnje, ponovo ih dobro zalijte kako bi tlo bilo što vlažnije. Nastavite redovito zalijevati tijekom prvih nekoliko tjedana da bi se što bolje ukorijenile.

- Uklanjate korov kako bi im omogućili optimalan rast.

- U roku od nekoliko tjedana ili mjeseci, trebale bi se uspješno ukorijeniti. Nakon toga ih možete presaditi na stalno mjesto u vrtu ili voćnjaku.

Kopirati
Drag cursor here to close