Kada ih sadimo i na kakvu lokaciju?

Koja je prednost jesenske sadnje bobičastog voća?

Ove voćne vrste su idealne za manje površine, okućnice, dvorišta, a možemo ih uzgajati u posudama na balkonima i terasama.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 28. 10. 2023. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bobičasto voće je idealno za ljude koji imaju manju površinu i ne mogu uzgajati klasična voćna stabla. Osim što ih odlikuju manje dimenzije, ovi grmovi nam mogu dati obilje svježih i sočnih plodova. U ovu grupu ubrajamo, malinu, kupinu, njihove hibride, ribiz, ogrozd, borovnicu, aroniju i slične vrste.

Prednost im je što se mogu uzgajati u posudama na balkonima i terasama, nisu zahtjevne, a odabirom sorti i hibrida neće trebati armaturu koja će ih pridržavati kao što je to slučaj s intenzivnim nasadima, piše Agroklub.

Kada ih sadimo i na kakvu lokaciju?

Sadnice voćnih grmova možemo teoretski saditi tijekom cijele godine, osim kad je zemlja zaleđena. Sadnja u jesen je najbolja, jer korijen ima vremena priviknuti se na nove uvjete i početi rasti. To će značiti da će na proljeće svu svoju snagu usmjeriti na vegetativni rast. U slučaju da imate sadnice golog korijena, ovo je idealno vrijeme da ih posadite. Sadnice u posudama su pogodne za sadnju tijekom proljeća jer korjenov sustav doživljava manji šok prilikom presađivanja.

U slučaju da imate sadnice golog korijena, da osigurate bujan rast prije sadnje na stalno mjesto prikratite izdanke kako bi olakšali ukorjenjivanje.

Birajte osunčane lokacije koje su zaštićene od hladnih vjetrova. Za vrste koje pripadaju grupi šumskog bobičastog voća odgovarat će i polusjena. Izbjegavajte doline u kojima dolazi do stagnacije hladnih zemljišnih masa, kao i mjesta gdje je stagnacija vode. Odgovarat će im rahlo, rastresito i humusom bogato tlo. Neke vrste su zahtjevne u pogledu zemljišnih karakteristika, poput borovnice koja voli kiselu pH reakciju.

Veliki izbor vrsta i sorti

Dobrim odabirom različitih vrsta i sorti možemo osigurati dug period berbe njihovih plodova od ranog proljeća do kasne jeseni. Crveni, bijeli, crn ribiz i ogrozd su izuzetni voćni grmovi čiji se plodovi koriste svježi ili se prerađuju u sokove, želee, džemove, marmelade i pripremu slatkiša. Što se tiče ogrozda, postoje vrste bez trnja pogodne i da ih djeca beru. Ovi grmovi ne rastu previsoko i možemo ih uzgajati u posudama na balkonima i terasama.

Posljednjih godina se sve više sade remontne maline koje se u jesen pokose i na proljeće izraste vegetativna masa koja donosi plodove. Za ovaj tip nije potrebno podizati skupu armaturu i pogodne su za amaterski uzgoj.

Ne treba zaobići kupinu i hibride između maline i kupine koji se već duži niz godina mogu pronaći u rasadnicima.

Kopirati
Drag cursor here to close