Slijedite ih...

Ovo je 5 načina kako osnažiti biljke nakon zahlađenja

Zahlađenje, mraz i tuča mogu donijeti velike probleme poljoprivrednicima. No, postoji pet načina kako možete osnažiti biljke nakon nepovoljnih vremenskih uvjeta.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 18. 04. 2024. u 08:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnoge je natprosječno toplo vrijeme u prvoj polovici travnja prevarilo pa su požurili posaditi na otvoreno rajčicu, tikvice, krastavce, a možda još i pokoje drugo povrće u svoje vrtove. Ima onih koji su posijali mahune, kukuruz, bamiju. No, velika promjena vremena, znatno zahlađenje, snažan vjetar i tuča koja je ponegdje padala, a posebno ako bude i mraza, značajno će naštetiti ovim topololjubivim kulturama.

Budite spremni da ćete ih možda morati saditi i sijati ponovo, piše Agroklub.

5 načina kako osnažiti biljke

No, da biste pokušali spasiti svoje posađene presadnice, nakon što prestane kiša, napravite sljedeće:

1. Uklonite oštećene dijelove biljaka kako biste spriječili širenje gljivičnih oboljenja koja će se prvo razvijati na polomljenim mjestima.

2. Zagrnite presadnice zemljom i tako ih učvrstite. Ovo se posebno odnosi na rajčicu koja će pustiti korijenčiće i iz stabljike. Zagrnuti možete i krumpir.

3. Što prije biljke tretirajte fungicidima kako biste spriječili gljivična oboljenja. U tu svrhu možete koristiti konvencionalna ili prirodna sredstva.

Vrlo je učinkovit fungicid od češnjaka koji istovremeno djeluje kao biostimulator.

4. Pored ovoga, na biljkama primijenite neki od biostimulatora. Oni smanjuju stres, ali imajte na umu da nisu zamjena za gnojivo. Postoje oni na bazi aminokiselina, ekstrakta morskih i mikroalgi, huminskih ekstrakata ili pak mikrobiološki preparati i sl. Kada je riječ o biostimulatorima koje možete pripremiti sami, u te svrhe se koriste med, vrba, kopriva, aloe vera, već spomenuti češnjak i sl.

5. U slučaju najavljivanog mraza, pojedine biljke kao što su tek izniknule mahune, bamiju i sl., možete zaštititi pokrivanjem agrotekstilom. Tek posađene tikvice ili krastavce, ako su dovoljno niski, možete prekriti većom plastičnom bocom. Nipošto ih ne prekrivjate najlonima jer ako budu doticali biljku, povećat će se učinak mraza.

Kopirati
Drag cursor here to close