Koga briga

Ovisni o uvozu: Suša nanijela ogromne štete

Više udruženja poljoprivrednih proizvođača prije nekoliko dana zatražilo je da se na razini države proglasi elementarna nepogoda...
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 15. 08. 2022. u 11:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo izjavio je Feni da je suša izazvala ogromnu štetu u bh. poljoprivredi, a posebno kada je riječ o kukuruzu i silažnom kukuruzu.

Kako dodaje, dobrim dijelom se odrazila i na urod povrća i voća i sve one kulture koje nisu imale navodnjavanje i zasjenu.

Bićo kaže da nije siguran hoće li to prouzrokovati određena poskupljena.

''Mi proizvodima oko 20 posto naših potreba, mi smo ovisnici o uvozu i ovdje se oko 80 posto roba uvozi, a cijene diktira neko drugi. Država bi mogla poticajima i dugim novčanim izdvajanjima pojačati poljoprivrednu proizvodnju pa da bar približno zadovoljimo potrebe građana'', rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Dodao je da se poljoprivredne kulture uvoze iz cijelog svijeta, a što se tiče pšenice i ostalih žitarica tu prednjače Hrvatska, Srbija i Mađarska.

''Urod i kvaliteta pšenice je bila dobra ove godine, preživjela je ove suše, ali je to nedostatno za naše potrebe. To je negdje 20 do 30 posto naših potreba'', kazao je Bićo

Ističe da možemo  biti zadovoljni kvalitetom meda, te urodom malina i kornišona, ali i tu su zbog suše, kako napominje, diskutabilne količine.

Po njegovim riječima, suša  će se posebno odraziti  na stočarstvo, jer, naprimjer, većina kukuruza  se proizvodi za vlastite potrebe, za zimsku prehranu stoke.

Više udruženja poljoprivrednih proizvođača u Bosni i Hercegovini prije nekoliko dana zatražilo je da se na razini države proglasi elementarna nepogoda zbog suše.

Kopirati
Drag cursor here to close