Jako nizak vodostaj

Dugotrajna suša ''prepolovila'' Neretvu u Mostaru

U Mostaru je, prema posljednjem mjerenju, u petak u 12.15 sati, vodostaj Neretve iznosio svega 245 centimetara.
Gospodarstvo / Ekologija | 12. 08. 2022. u 15:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dugotrajna suša i velike vrućine utjecale su na vodostaje rijeka u gotovo cijeloj Bosni i Hercegovini.

Tako su sve niži vodostaji rijeka u Hercegovini, gdje je prema podacima Agencije za Jadransko more vodostaj rijeke Neretve na hidrološkoj stanici u Glavatičevu iznosio 33 centimetra, javlja Avaz.

U Mostaru je, prema posljednjem mjerenju, u petak u 12.15 sati, vodostaj Neretve iznosio svega 245 centimetara.

Redovna obrana od poplava u Mostaru je, podsjetimo, na 850 centimetara, pa građani komentiraju da se Neretva "prepolovila".

Nizvodno od Mostara vrijednosti su u padu, pa je, primjerice, u Žitomislićima izmjereno 57 centimetara.

Vodostaji rijeke Bune, kao i pritoka Neretve su znatno niski, sa vrijednostima od 24 centimetra u Blagaju, odnosno 56 centimetra u mjestu Buna.

Stolačka Bregava se drži na samo tri centimetra. .

Damir Mrđen, direktor Agencije, u izjavi za portal "Avaza" podsjeća da problema s niskim vodostajima ima gotovo u cijeloj Europi, gdje je u nekim zemljama, poput Italije, situacija dramatična.

No, kako kaže, situacija kod nas nije alarmantna niti zabrinjavajuća.

''Očito je manjak oborina, kao i svugdje, uzrokovao pad vodostaja i izdašnost svih izvora, ali ova situacija nije ekstremna. Nadamo se da će ovo sušno razdoblje uskoro završiti, a za sada nije ništa ekstremnije u odnosu na nekoliko godina prije, pogotovo u akvatoriju Jadranskog mora, koji je prvenstveno krški i gdje poznajemo velike oscilacije ljeta i zima'', objašnjava Mrđen.

Navodi i da je ova situacija daleko od kritične 2011. godine, kada je rijeka Neretva presušila na svom izvorištu u dužini od nekoliko kilometara.

''Činjenica je da suša traje već jako dugo i da su, općenito, prinosi proljeća smanjeni, a ako bi ovakvo stanje potrajalo, ne daj Bože, još mjesec, mjesec i pol, onda bi bilo bi zabrinjavajuće. Nadamo se da neće dugo trajati'', kaže.

Kopirati
Drag cursor here to close