Biti partner vlasti i EU

Osnovana Udruga poljoprivrednika BiH

Poljoprivrednici iz cijele BiH ukazali su na potrebu takvog udruživanja da bi bili partner vlasti i Europskoj uniji.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 12. 09. 2019. u 17:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pitanja plavog dizela, zaštite domaće proizvodnje, PDV-a na poljoprivredne proizvode, neka su od pitanja koja će biti u fokusu rada Udruge poljoprivrednika BiH čije je osnivačka skupština održana u četvrtak u Sarajevu.

Poljoprivrednici iz cijele BiH ukazali su na potrebu takvog udruživanja da bi bili partner vlasti i Europskoj uniji.

Predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača i mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac, koji je u četvrtak izabran za predsjednika Udruge poljoprivrednika BiH u osnivanju, izjavio je da im je namjera stvoriti udrugu od općeg interesa za ovu državu.

Naglasio je da se poljoprivrednici žele udružiti i biti partner vlasti na razini države da bi se rješavala pitanja koja su bitna za ovaj sektor.

''To je prije svega pitanje PDV-a, plavog dizela, vanjskotrgovinskog režima, opstanka i demografije na selu, proizvodnje hrane. Mislim da smo pokazali na skupštini jedno jedinstvo jer je sve prošlo uz korisnu raspravu i jednoglasno usvajanje. Mislim da smo pokazali da ovdje u BiH nije do naroda, ipak da je veliki problem politika. Ne želimo se miješati u politiku i ne tražimo državno ministarstvo jer imamo 5.000 zaposlenih u raznim agencijama, ministarstvima, općinama u sektoru poljoprivrede. Ne mislimo da bi nam ministarstvo poljoprivrede na razini BiH donijelo nešto novo'', dodao je Usorac napominjući važnost suradnje s entitetskim ministarstvima poljoprivrede.

Na osnivačkoj skupštini Udruge poljoprivrednika Bosne i Hercegovine izabrani su upravni i nadzorni odbor, usvojen statut te izabran predsjednik i njegovi zamjenici.

Video: Osnovana Udruga poljoprivrednika BiH

Predsjednik Seljačkog saveza FBiH i zamjenik predsjednika Udruge poljoprivrednika BiH u osnivanju Dragan Pavlović, kazao je da sada kreću dalje u formalnu proceduru registracije udruge prema nadležnim institucijama na državnoj razini.

''Moramo jedinstveno nastupati posebno kada je riječ o plavom dizelu, zaštiti domaće prioizvodnje, PDV-u na poljoprivredne proizvode... Okupili smo uznačajan broj poljoprivrednih proizvođača, a vrata udruge poljoprivrednika BiH su svima otvorena'', istakao je Pavlović.

Predsjednik Udruge poljoprivrednika Federacije BiH i zamjenik predsjednika Udruge poljoprivrednika BiH u osnivanju Nedžad Bićo je kazao da je, što se njega tiče, udruga već formirana.

''Sada je samo do procedura u ministarstvima kojim će tempom ići registracija'', dodao je Bićo.

Mate Omazić iz Livna, koji se bavi uzgojem goveda, kazao je da podržava osnivanje ove udruge i da očekuje da će pomoći u sinkroniziranju ovog sektora s politikama Europske unije.

''BiH se ne može gledati zasebno, nego uz okruženje koje je prvenstveno EU i u tom kontekstu prvi zaključak koji se nameće je da bh. poljoprivreda nije konkurentna. A ono što nije konkurentno, samo je pitanje dana kada će nestati, tako da mislim da je svima nama i poljoprivrednicima primarni cilj podignuti bh. poljoprivredu na jedan konkurentnu razinu'', istaknuo je Omazić.

Sustav poticaja, ocjenio je Omazić, naslijeđivanjem iz godine u godinu, došao je do oblika koji je više socijalna kategorija, što ne bi trebalo biti, već pomoći poljoprivrednicima da se podignu u tehnološkom smislu na razini gdje mogu ostvariti konkurentnu proizvodnju.

Kopirati
Drag cursor here to close