Velika Britanija

Nestašica rajčice, krastavca, zelene salate, paprike, brokule, karfiola i malina

Batters kaže da je nestašica povrća osjetna i zbog visokih cijena energije koje čine neekonomičnim rad nekih uzgajivača.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 22. 02. 2023. u 09:29 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Supermarketi širom Velike Britanije suočavaju se s praznim policama i problemima u snabdijevanju svježim proizvodima, što je dovelo do racioniranja voća i povrća u nekim lancima poput Asda i Morrisons.

Ograničenja se stavljaju na određeno voće i povrće kao što su rajčica, krastavci, zelena salata, paprika, brokula, karfiol i maline.

"Usprkos našim upozorenjima, još uvijek vidimo prazne maloprodajne police. Nikada ne bismo trebali uzimati našu sigurnost hrane zdravo za gotovo. Sigurnost hrane znači osigurati da je naša hrana sigurna za jelo, da imamo efikasnu distribuciju i da ostane pristupačna", izjavila je Minette Batters, predsjednica Nacionalne unije farmera.

Britanska Vlada je priopćila da su trenutni problemi s opskrbom uglavnom uzrokovani hladnim vremenom u Maroku i Španjolskoj, koje je utjecalo na proizvodnju i prijevoz voća i povrća.

Međutim Batters kaže da je nestašica povrća osjetna i zbog visokih cijena energije koje čine neekonomičnim rad nekih uzgajivača.

Mnogi farmeri u Velikoj Britaniji navodno manje koriste grijane staklenike zbog većih troškova energije, što je dodatno utjecalo na dostupnost lokalno uzgojenih proizvoda.

Ova nestašica uzgojenih proizvoda u Velikoj Britaniji otežava probleme nabavke, što dovodi do racioniranja voća i povrća u nekim britanskim supermarketima.

Ministar poljoprivrede, Mark Spencer, pozvao je javnost da ne kupuje panično, dok Vlada istražuje načine da podrži britanske farmere i poveća ponudu domaćih proizvoda.

Kopirati
Drag cursor here to close