Savjeti hercegovačkih agronoma

Maslinari, evo što sve treba učiniti u studenom

"Svakako je bitno izbjeći skupljanje otpalih plodova jer u ovom periodu zna ih biti značajan broj, posebno kod ranijih sorti", napominju agronomi dr.sc. Miro Barbarić i mr.sc. Marija Prlić iz Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 14. 11. 2022. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Berba maslina prešla je i u studeni, što je kod pojedinih sorti upravo pravi termin, iako su pojedini maslinari skloniji ranijoj berbi kako bi ostvarili željenu kakvoću ulja.

No, odluka je za svaki maslinik različita i ovisi o puno faktora. Općenito, berba u našim krajevima treba krenuti početkom druge polovice listopada pa sve do kraja studenog, piše Agroklub

Izbjegnite skupljanje otpalih plodova 

Kod one tresačima broj prisutnih minimalno bi trebao biti-tri, a kod ručnog što više prisutnih - to je berba učinkovitija. Svakako je bitno izbjeći skupljanje otpalih plodova jer u ovom periodu zna ih biti značajan broj, posebno kod ranijih sorti, napominju agronomi dr.sc. Miro Barbarić i mr.sc. Marija Prlić iz Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar.

Preporuka za preradu bi bila da se tek ubrani plod dostavi u uljare u roku od 24 sata u gajbama koje su plitke, kako ne bi došlo do pritiska mase na plod i ubrzanja oksidacijskih procesa. U načelu bi trebalo izbjegavati dostavu u vrećama bilo kojeg tipa. Jako je bitno najaviti se u uljaru za period dostave kako bi vrijeme između berbe i prerade bilo što kraće.

Ako ste u mogućnosti, u fazi berbe je moguće provoditi sanitarnu rezidbu, to jest, odstranjivanje oštećenih grana na maslinama. Rezidbu bi bilo dobro obaviti iza berbe na način da nakon obilnog priroda ne treba previše rezati grane kako se ne bi poticala naizmjenična rodnost, što je slučaj kod starijih maslina.

Gnojidba 

Također, u ovom periodu se preporučuje gnojidba maslinika, posebno kada je riječ o umjetnim gnojivima koji dobivaju na svojoj razgradivosti te dostupnost za maslinu u periodu usvajanja mikro i makro elemenata. Svakako ne izbjegavati gnojidbu organskim gnojivima.

Postoje prakse da se u ovom periodu vrši i sijanje mahunarki, pogotovo boba, koji je kalijeva biljka, te svojim prisustvom obogaćuju tlo kasnijom zelenom gnojidbom.

Maslinici koji imaju učestaliju pojavu paunovog oka i čađavica, te i samo prisustvo raka masline nakon berbe se moraju zaštiti bakrenim preparatima koji imaju duže djelovanje i otpornost na ispiranje uslijed jesenskih kiša.

Treba napomenuti da su glavni faktori koji utječu na kakvoću maslinova ulja stupanj zrelosti, sustav prerade, sorta, berba, transport i skladištenje. Kada je riječ o skladištenju maslinovog ulja je jako bitna čistoća prostorije u kojoj se nalaze spremnici za maslinovo ulje kao i njihova čistoća i zatvorenost kako ne bi došlo do oksidacijskih procesa i samog kvarenja sirovine.

Kopirati
Drag cursor here to close