I nije neobrana

Maslina se udomaćila u Hercegovini

Gospodarstvo / Poljoprivreda | 29. 05. 2020. u 08:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hercegovini se zahvaljujući sub-mediteranskoj klimi posljednjih godina uzgajaju masline i proizvodi maslinovo ulje. Nije riječ o velikim količinama, ali ono što se proizvede je iznimno kvalitetno, što potvrđuju brojna priznanja, izvještava BHRT.

Srećko Martić, već treću godinu dobiva priznanja za kvalitetu maslinovog ulja u susjednoj Hrvatskoj.

Prve masline su posađene 2002. godine. Jerko kaže kako je sve počelo na nagovor njegovog sina, te da se do tada nitko ovdje nije bavio maslinarstvom.

Video: Maslinovim ulju iz Gruda treća godina priznanja

''Sin mi je bio na Agronomiji u Mostaru i njegova ideja je bila da zasadimo jedan maslenik i tako je sve počelo. To je bilo sve zaraslo u korov, tu su bili platani, bagremi. Doveli smo bager i sve prekopali bagerom i zasadali prve masline'', rekao je.

Danas je tu više od 50 stabala maslina. Premda kažu kako maslina nije zahtjevna, ipak ima mnogo posla, kaže Jerko, pa pomaže cijela obitelj.

Ljubo Grizelj, načelnik Općine Grude, kaže kako Grude nisu maslinarski kraj, da se ne bi time zanosili i poslali krivu sliku budućim investitorima.

''Ali dobro je da to imamo, da dajemo neku novu kvalitetu ovome, da se i ta slika da imate vlastiti proizvod koji ćete na vlastitom pragu ponuditi tom gostu, putniku namjerniku koji će doći ovdje. Dobro je da imamo i svoje vino i svoju rakiju i svoju maslinu'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close