'Dani masline 2019'

Maslinarstvo u Hercegovini omiljena poljoprivredna proizvodnja

Za maslinarstvo nema brige, jer sve ono što se može potrošiti u kući je ono što se treba promovirati i zato se i vjeruje u budućnost maslinarstva.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 13. 12. 2019. u 13:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Masline u Hercegovini su ove godine bile relativno dobre, iako je lanjska godina bila veća po urodu. Ali moram da kažem da sve više dobivamo na kvaliteti, a hercegovačka ulja su sva ekstra djevičanska i na to smo iznimno ponosni'', kazala je ovo Aida Kohnić, inženjer poljoprivrede na manifestaciji 'Dani masline 2019' koja je održana u petak u Mostaru.

"Maslinarstvo u Hercegovini je omiljena poljoprivredna proizvodnja i dok bude tako, budućnost maslinarstva će imati uzlazne trendove", dodala je Kohnić.

 

Za maslinarstvo nema brige, jer sve ono što se može potrošiti u kući je ono što se treba promovirati i zato se i vjeruje u budućnost maslinarstva, slažu se stručnjaci.

 

''Sve dosadašnja analize pokazuju da je ovo naše područje idealno za proizvodnju ulja visoke kvalitete, uglavnom su to ekstra djevičanska ulja. Tako je ove godine od 84 uzorka, 78 ocijenjeno ekstra djevičanski – što govori da imamo kvalitetu za svjetsku tržište'', rekao je Mario Leko, iz Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru.

 

A upravo je Federalni agromediteranski zavod u Mostaru organizirao ovu manifestaciju koja je ponudila bogat program i učešće iznimnih stručnjaka iz ove oblasti.

 

Naime, u sklopu manifestacije upriličena je promotivno-ocjenjivačka izložba ekstra djevičanskih maslinovih ulja, te stručna predavanja.

Program je počeo obraćanjem domaćina, predstavnika Federalnog agromediteranskog zavoda i Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te gostiju.

Potom je uslijedila dodjela plaketa, priznanja i zahvalnica najbolje ocijenjenim proizvođačima ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

Drugi dio manifestacije – stručna predavanja, počeo je pregledom rada Panela za organoleptičku ocjenu ekstra djevičanskih maslinovih ulja o čemu je govorio doktor znanosti Miro Barbarić, stručni savjetnik u Federalnom agromediteranskom zavodu.

O temi ''Ocjena maslinarske i uljarske godine u Hercegovini'', govorila je Čapljinka, magistrica Aida Kohnić iz tvrtke ''Dušica'', dok je temu ''Bolest maslina Xylella fasttidiosa – nova prijetnja maslinarstvu'', obradila doktorica znanosti Ana Crnogorac.

Stručni dio manifestacije završen je izlaganjem prof. dr. Marka Ivankovića na temu ''Pregled tržišta maslinova ulja u BiH''.

Kopirati
Drag cursor here to close