Zanimljivo tržište

Za pet godina Hercegovina uvećala proizvodnju maslina za tri puta

Maslinovo ulje proizvedeno u BiH probija se na mapu svjetskih ulja po kvaliteti
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 16. 06. 2021. u 08:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Maslinarstvo je sve zanimljivije za poljoprivrednike u Hercegovini, a što pokazuje i službena statistika prema kojoj je proizvodnja za pet godina uvećana za više od tri puta, izvještava Indikator.ba.

Bosna i Hercegovina je u 2015. godini, prema podacima Agencije za statistiku BiH, proizvela 303 tone maslina, tri godine kasnije taj je broj udvostručen na 610,3 tona, da bi u prošloj godini proizvodnja bila uvećana na 985,3 tona, piše Indikator.ba

Maslinovo ulje proizvedeno u BiH probija se na mapu svjetskih ulja po kvaliteti, a čemu je potvrda stigla nedavno kada su dvije etikete osvojile zlatnu i jednu srebrnu medalju na prestižnom NYIOOC World Olive Oil Competition održanom u New Yorku.

Na jučer održanom sastanku dopredsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslava Vukovića sa proizvođačima maslina i maslinovog ulja iz Bosne i Hercegovine zaključeno je da bh. maslinari trebaju što prije krenuti smjerom pristupanja Međunarodnom vijeću za maslinovo ulje radi velikog broja benefita koje ono članstvo pruža.

Međunarodno vijeće za masline (IOC) je međuvladina organizacije odgovorna za obranu uzgoja maslina i promociju njezinih proizvoda širom svijeta.

Na sastanku su, između ostalih proizvođača, prisustvovali i predstavnici udruge Hercegovački plodovi Mediterana, Oliva d.o.o., Luca olive oil, Podrumi Vukoje 1982, te direktor Federalnog agromediteranskog zavoda Marko Ivanković sa suradnicima.

Kopirati
Drag cursor here to close