Tomislavgrad

Marko Baković: Ovo je najbolja vinogradarska godina za Duvno ikada

''Smatram da je ovo najbolja vinogradarska godina što se Duvna tiče, iako je i prošla godina bila kvalitetna, ali s puno manje uroda'', ističe Marko Baković.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 04. 10. 2018. u 17:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Tomislavcity / Bakovići u vinogradu

U vinogradu Marka Bakovića Kosalja u Mokronogama kod Tomislavgrada veselo je i radno.

Već tradicionalno kod njega su se okupili rodbina, prijatelji i susjedi koji mu pomažu u berbi grožđa od kojega Baković pravi vrhunsko vino koje je osvajalo brojne medalje kako u Bosni i Hercegovini tako i u Hrvatskoj.

Marko za Tomislavcity.com kaže kako je ovogodišnjim urodom i kvalitetom grožđa prezadovoljan.

''Smatram da je ovo najbolja vinogradarska godina što se Duvna tiče, iako je i prošla godina bila kvalitetna, ali s puno manje uroda'', ističe.

''U vinogradarstvu je najvažnije što brže preraditi grožđe, bitno je što manje sulfata koristiti. Kod nas se bijelo grožđe prerađuje već 15 minuta nakon branja, stave se enzimi nakon čega ga prešamo i onda ide u bačve. Crno grožđe ostaje na komini, kad se kroz mašinu odvoje peteljke, 5-7 dana, ovisi o mnogo faktora'', ističe marko.

Također objašnjava kako kvalitetu vina određuje još puno toga. Prema njegovom mišljenju, najbitniji je položaj vinograda, iako neki smatraju da ključnu ulogu igraju hladne noći, puno sunca i fotosinteza.

Marko s plasmanom vina nema nikakvih problema, njegovo vino je traženo, ali ga ne prodaje u velikim količinama.

Inače, Marko Baković Kosalj je prvi duvanjski vinogradar od ukupno njih devet koliko ih sada ima. Ističe da sa svima njima ima dobru suradnju i da savjetima pomaže koliko može i zna.

Podsjetimo, Marko je u svibnju ove godine osvojio dvije zlatne medalje na izložbi “Zlatna kapljica 2018.” koja je održana u Varaždinu. Zlatom su nagrađena njegova vina Chardonnay “Duvanjska rosa” i Pinot crni “Duvanjski sokol“.

Na gospodarskom sajmu u Mostaru osvojio je pak srebrnu plaketu za Chardonnay 2016.

Kopirati
Drag cursor here to close