Skup o vinu

Mostar će dobiti diplomski studij vinogradarstva i vinarstva

Agromediteranski zavod Federacije BiH i Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru organizatori su skupa tijekom kojega će biti predstavljena 44 rada stručnjaka iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije i Crne Gore
Gospodarstvo / Industrija | 21. 09. 2018. u 11:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvodnevni znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem u povodu 130 godina organiziranog vinogradarstva i vinarstva u BiH, započeo je u petak u Mostaru s učešćem stručnjaka iz BiH i zemalja regije. 

 Agromediteranski zavod Federacije BiH i Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru organizatori su spomenutog  skupa tijekom kojega će biti predstavljena 44 rada stručnjaka iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije i Crne Gore.   

 ''Ovaj je skup prigoda da vidimo prošlost vinove loze, sagledamo sadašnjost i svakako da damo neke nove smjernice ka budućnosti'', izjavio je uoči skupa dekan Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Ivan Ostojić. 

 Istaknuo je kako taj fakultet od ove akademske godine uvodi diplomski studij vinogradarstva i vinarstva što će zasigurno doprinijeti zahtjevima tržišta regije kada je u pitanju vinogradarstvo i vinarstvo. 

 ''Fakultet je taj koji školuje kadar koji se kasnije kroz svoj posao dalje usavršava. Danas nekoliko naših vinogradara, posebice vinara ima svoje mjesto u regiji'', rekao je Ostojić. 

Ravnatelj Federalnog agromediteranskog zvoda Mostar Marko Ivanković kazao je kako je vinogradarstvo i vinarstvo u Bosni i Hercegovini jedan od sektora na kojega naročito Hercegovina računa u svom budućem razvoju, a prvenstveno se mnogo očekuje od otvaranja naše zemlje prema Europskoj uniji i postizanja kandidatskog statusa. 

Istaknuo je potrebu konačnog uređenja zakonodavno-pravnog okvira, odnosno donošenja novog zakona o vinu, usklađenog direktivama EU kao i 17 provedbenih pravilnika u tom zakonu, kao i potrebu sinergije svih razina vlasti, vinogradara i vinara, struke, kako bi vinogradarstvo i vinarstvo dobilo mjesto koje zaslužuje. 

U ime člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića sudionicima skupa obratio se predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg koji je uz pozdravne riječi ustvrdio kako je vinogradarstvo staro koliko i Hercegovina. 

 ''Vinogradarstvo i vinarstvo i poljoprivreda općenito mogu i moraju biti nositelji našega sveukupnog gospodarskog razvoja. Vlada HNŽ-a snažno je opredijeljena za snažniji gospodarski razvoj, a upravo u poljoprivredi vidimo velike razvojne mogućnosti koje su prepoznate i na pravi način valorizirane i kroz dokument integrirane Strategije razvoja Županije do 2020. '', kazao je Herceg.      

Drugi dan znanstveno-stručnog skupa započinje u subotu u 9 sati predavanjem o ekonomskoj i društvenoj ulozi vinogradarstva i vinarstva u BiH, a zatvaranje je planirano u 13 sati nakon rasprave.

Kopirati
Drag cursor here to close