''Hercegovačka kuća''

Košarac: Pronaći nova tržišta za plasman autohtonih hercegovačkih proizvoda

''Razmotrili smo mogućnosti kako da institucije na razini BiH, koje su nadležne za spoljnotrgovinski promet, daju doprinos da se proizvodi 'Hercegovačke kuće' u što skorijem roku nađu na tržištima izvan Republike Srpske i BiH'', istaknuo je ministar.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 07. 12. 2021. u 16:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu s direktorom Agrarnog fonda Grada Trebinja Veselinom Dutinom o mogućnostima izvoza poljoprivrednih proizvoda animalnog porijekla iz Hercegovine u zemlje članice CEFTA-e, EU i na tržišta drugih zemalja.

Fokus sastanka bio je na projektu ''Hercegovačka kuća'', koja posluje u okviru Agrarnog fonda Grada Trebinja. ''Hercegovačka kuća'' otkupljuje autohtone proizvode malih poljoprivrednih proizvođača hercegovačke regije i plasira ih na tržište pod svojom robnom markom.

''Hercegovačka kuća je otvorena u Trebinju 2017. godine i tijekom četvorogodišnjeg poslovanja potpisali smo ugovore sa 118 poljoprivrednika. Danas imamo više od 1.000 artikala i tri prodajna objekta – u Trebinju, Banjaluci i Istočnom Novom Sarajevu. Uspjeli smo da u našim prodajnim objektima ostvarimo promet više od milijun i 200 tisuća KM. To je ukupna vrijednost otkupljenih poljoprivrednih proizvoda'', istaknuo je direktor Agrarnog fonda Grada Trebinja Veselin Dutina.

Ministar Košarac naglasio je da podržava trud i napore Agrarnog fonda Grada Trebinja u cilju omogućavanja što boljeg plasmana tradicionalnih hercegovačkih proizvoda na nova tržišta.

''Razmotrili smo mogućnosti kako da institucije na razini BiH, koje su nadležne za spoljnotrgovinski promet, daju doprinos da se proizvodi 'Hercegovačke kuće' u što skorijem roku nađu na tržištima izvan Republike Srpske i BiH'', istaknuo je ministar Košarac.

On je od Ureda za veterinarstvo BiH zatražio da u sljedećem razdoblju izvrši upis Agrarnog fonda Grada Trebinja u registar odobrenih izvoznih objekata, kako bi se ''Hercegovačkoj kući'' omogućilo da svoje proizvode plasira na tržište Srbije.

''Informiran sam da Agrarni fond Grada Trebinja planira otvoriti objekat 'Hercegovačke kuće' u Beogradu, zbog čega im je potrebno da u što skorijem roku budu registrirani kao odobreni izvozni objekat. Uložit ćemo dodatne napore da, u suradnji s Uredom za veterinarstvo BiH, realizujemo ovaj cilj, jer smo opredijeljeni da našim poljporivrednicima iz Hercegovine osiguramo uslove za plasman proizvoda na tržište Srbije, ali i drugih zemalja CEFTA-e, EU i druga tržišta''', poručio je ministar Košarac.

Prema njegovim riječima, otvaranje novih tržišta jedan je od najznačajnijih oblika podrške poljoprivrednoj proizvodnji.

''U potpunosti smo opredijeljeni da afirmiramo naše poljoprivrednike iz Hercegovine i drugih krajeva Republike Srpske, te projekte poput 'Hercegovačke kuće' i 'Krajiške kuće', kako bi se njihovi proizvodi našli ne samo na regionalnim tržištima, nego i u EU i tržištima drugih zemalja poput Rusije, Kine i Turske'', zaključio je ministar Košarac.

Današnjem sastanku prisustvovao je i direktor Ureda za veterinarstvo BiH Saša Bošković.

Kopirati
Drag cursor here to close