Nikad skuplje

Poljoprivrednici uzimaju kredit za sjetvu

Zbog visoke cijene repromaterijala i gnojiva, mnogi poljoprivrednici odustali su od prihrane usjeva, pa će biti upitan i kvalitet roda.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 18. 11. 2021. u 08:07 BHRT
Jesenja sjetva pri kraju

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gospodarstvenici privode kraju jesenju sjetvu koja je, kako kažu, najskuplja u povijesti poljoprivredne proizvodnje na ovim prostorima. Cijena goriva je za nekoliko mjeseci povećana za 400 posto, a i vremenski uvjeti nisu bili pogodni. U Semberiji, plodnoj žitnici Bosne i Hercegovine, ove godine zasijano je manje površina pod pšenicom.

Poljoprivrednik Petar Dragojlović iz semberskog sela Amajlije cijelog života bavi se poljoprivredom i kako kaže, nikada jesenja sjetva nije bila skupa kao ove godine.

Kredit za sjetvu

"Ovo je preskupo, pošto vi vidite da smo naklonjeni sami sebi, poljoprivrednici, ja smatram da 95% uzima kredit da bi posijali, ja nisam siguran kako će i što će biti", priča Dragojlović.

Zbog visoke cijene repromaterijala i gnojiva, mnogi poljoprivrednici odustali su od prihrane usjeva, pa će biti upitan i kvalitet roda.

"Cijene đubriva su izuzetno visoke. Mogla bih reći da je većina đubriva poskupljala za duplo više nego prošle godine. Kombinirana đubriva koja se koriste za sjetvu pšenice se uglavnom kreću od 120 maraka pa na dalje'', kaže diplomirani inžinjer zaštite bilja Gordana Gajić.

Osim visokih cijena, ni vrijeme nije išlo na ruku poljoprivrednicima, pa je sjetva u ovom dijelu zemlje kasnila.

Zemljište suho

"Ove godine možemo reći da je sjetva počela van optimalnog roka, nije bilo kiše pa je zemljište bilo suho i teško za pripremiti za sjetvu. Usjevi koji su zasijani nalaze se u fazi klijanja i nicanja i imaju povoljne uvjete'', navodi Radmila Nešković iz ministarstva poljoprivrede RS.

Iako je plan bio da se pod ozimim kulturama zasije oko 17 000 hektara, taj plan za sada nije ispunjen.

"Trenutno sve stoji, naše su procjene da je zasijano oko 80% površina, šta će se dogoditi, kakvi će uvjeti biti, sve zavisi'', ističe Milan Savić iz Odjela za poljoprivredu Bijeljine.

Ova zemlja ima vrijedne ljude koji su zainteresirani da se bave poljoprivredom, ali neće nitko da proizvodi nešto što će morati kasnije da baca, ističu sugovornici.

Dugogodišnje zapostavljanje poljoprivrede od nadležnih dolazi na naplatu, kažu poljoprivrednici i ističu da će se zbog teške situacije i ogromnog nesrazmjera u troškovima i prihodima proizvodnja na kraju ugasiti.

Kopirati
Drag cursor here to close