Posjeta Muzeju manastira Žitomislić

Košarac u Mostaru: Vjerski turizam nedovoljno je iskorišten

"Od svibnja 2019. kada je otvoren pa do kraja godine posjetilo ga je oko 10.000 ljudi. Muzej nije značajan samo za pravoslavlje, već je to jedan od najbogatijih muzeja u čitavoj BiH po onome što se u njemu nalazi", kazao je iguman Danilo.
Vijesti / Flash | 09. 07. 2021. u 13:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac posjetio je Muzej manastira Žitomislić kod Mostara te se tom prigodom susreo s igumanom Danilom Pavlovićem.

Iguman Danilo kazao je kako im puno znači ministrova posjeta i podrška, dodavši kako se nada i očekuje da će se ta podrška nastaviti i u budućnosti.

On je podsjetio da je muzej u Žitomisliću otvoren 2019. godine kako bi velikom broju turista koji posjećuju to odredište pružio uvid u bogato kulturno-povijesno naslijeđe pravoslavnih Srba, ali i kulturno-povijesno naslijeđe Bosne i Hercegovine.

"Od svibnja 2019. kada je otvoren pa do kraja godine posjetilo ga je oko 10.000 ljudi. Muzej nije značajan samo za pravoslavlje, već je to jedan od najbogatijih muzeja u čitavoj BiH po onome što se u njemu nalazi. U Muzeju čuvamo artefakte iz 14., 16. pa do 19. stoljeća, vrlo vrijedne ikone i knjige", istaknuo je iguman Danilo.

Neiskorišteni potencijal 

Ministar Košarac dodao je kako Bosna i Hercegovina ima veliki neiskorišteni potencijal u oblasti vjerskog turizma i turizma općenito.

"BiH ima komparativnu prednost kada je u pitanju religija i vjerski turizam, koji po meni, u komercijalnom smislu nije u dovoljnoj mjeri iskorišten. Vjerujem da ćemo u narednim danima na adekvatniji način pristupiti promociji vjerskog turizma kako u Republici Srpskoj tako i u Federaciji BiH", izjavio je Košarac.

Foto: Bljesak.info / Ministar Košarac u posjeti manastiru Žitomislić

Po njegovim riječima, vjerski turizam ozbiljan je proizvod koji se može ponuditi na tržištu, a kroz adekvatne politike na adekvatan način treba dati odgovore, a jedan od tih načina je, kako je kazao, partnerstvo institucija s međunarodnim financijskim organizacijama koje žele financirati turizam u BiH.

Najavio je da će u sljedećih desetak dana BiH potpisati memorandum o suradnji u oblasti turizma s Ruskom Federacijom što će, kako je kazao, biti značajan iskorak.

28 posto više turista 

Ministar Košarac osvrnuo se turističke rezultate u BiH u 2021. godini, navodeći da je u prvih pet mjeseci ove godine u BiH bilo oko 230.000 turista što je za 28 posto više u odnos na isto razdoblje u 2020. godini.

U istom razdoblju ostvareno je 550.000 noćenja, što je 23 posto više u odnosu na lani.

Foto: Bljesak.info / Ministar Košarac u posjeti manastiru Žitomislić

Na novinarski upit može li se ograničiti uvoz kako bi se spasila domaća proizvodnja, ministar Košarac je odgovorio je kako treba hrabrije pristupiti zaštiti domaće proizvodnje, dodavši kako BiH ima dovoljno kapaciteta da donesu određene mjere ograničenja, odnosno zaštitne mjere privremenog karaktera u sezoni kada se određeni domaći proizvodi pojavljuju na tržištu.

Dodao je kako treba raditi i na otvaranju novih tržišta, kao i na tome da domaći proizvodi budu prisutniji i vidljiviji domaćim trgovačkim marketima i da se zajedno promoviraju domaće vrijednosti.

Kopirati
Drag cursor here to close