Poljoprivrednici nezadovoljni

Nelogičan porast izvoza žitarica

Poljoprivrednici nezadovoljni - BiH ne radi ništa kao normalne države
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 22. 01. 2021. u 08:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvoz žitarica u prvih devet mjeseci 2020. godine u BiH povećan je za 97,2 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2019. godine, dok uvoz također bilježi povećanje za 8,8 posto, a od svih žitarica najviše se izvozila pšenica.

Ovi podaci Vanjskotrgovinske komore BiH nikako nisu obradovali poljoprivredne proizvođače, jer BiH, kako kažu, mahom izvozi primarne proizvode.

"Rast izvoza najviše je vrijednosno zabilježen kod pšenice i suražice, što se pripisuje izvozu za Tursku i Hrvatsku, ukupne vrijednosti od gotovo 5,3 milijuna KM", navodi se u analizi Vanjskotrgovinske komore BiH.

BiH - dokaz apsurdnosti

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, ističe da je država BiH dokaz apsurdnosti.

"Svaka normalna država osigura sebi dovoljne količine osnovnih životnih namirnica, prije svega kako bi otkupila tržišne viškove, a s druge strane kako bi blagovremeno reagirala i ublažavala stresove u pogledu cijena i nestašica. Nažalost, mi toga nemamo i onda su poljoprivrednici prepušteni od danas do sutra", kaže Marinković.

Dodao je da se u BiH u posljednjih 20 godina, kada je u pitanju vanjskotrgovinsko poslovanje, ništa ne mijenja.

"Uvozimo bez ikakve kontrole, izvozimo to malo što možemo izvoziti, mahom primarne proizvode koji su najjeftiniji", kazao je Marinković.

Bez plana i strategije

Dodao je da BiH nema nikakvog plana, nikakve strategije, te kako kaže, poljoprivrednici ne samo da su nezadovoljni, nego ih to i direktno pogađa.

"Svjedoci smo u kakvom nam je stanju agrar kada je u pitanju šteta koja je prouzrokovana lošim vanjskotrgovinskim poslovanjem", ističe Marinković.

Dodao je da izvoz sigurno ima niz benefita, te da ima pozitivne efekte, ali se, kako kaže, ono što treba domaćem tržištu - ne izvozi.

"Prvenstveno treba osigurati domaće stanovništvo", pojašnjava Marinković i dodaje da se od pojave pandemije virusa korona  većina zemalja odmah okrenula tome da ograniči izvoz određenih vrsta poljoprivrednih proizvoda.

"Prije svega hrane, ali isto tako treba reducirali uvoz, te tako  osigurali prehrambenu sigurnost", zaključio je Marinković.

Nelogičan porast izvoza žitarica

Da je porast izvoza žitarica u BiH nelogičan, smatra i Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH, koji kaže da u jednom pravcu izvozimo, a drugom uvozimo.

"Da li se tu radi o ugovorenoj proizvodnji ili što već, mi poljoprivrednici ne znamo, samo znamo da smo na gubitku, i očigledno je da su izvoznici ti koji ubiru plodove našeg rada", kaže Bićo.

Dodao je da je, kada se žitarice konkretno uvoze iz drugih zemalja, cijena viša nego kada se kupuju od domaćih proizvođača.

Prema analizi Vanjskotrgovinske komore BiH,  što se tiče uvoza u prvih devet  mjeseci 2020. godine, njegov rast zabilježen  je kod kukuruza 16,5 posto, a povećanje uvoza primjećuje se još kod riže.

Kopirati
Drag cursor here to close