585 brodova napustilo luke

Iz Ukrajine izvezeno više od 15 milijuna tona žitarica

Od 1. kolovoza do danas 585 brodova isplovilo je iz ukrajinskih luka
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 25. 12. 2022. u 18:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupno 585 brodova s više od 15 milijuna tona žitarica isplovilo je iz ukrajinskih luka u skladu s Istanbulskim sporazumom o izvozu žitarica postignutim u srpnju ove godine, javlja Anadolija.

Prvi brod natovaren žitaricama isplovio je 1. kolovoza iz ukrajinske luke Odesa, jedne od tri koje su nastavile izvoz prema sporazumu koji su 22. srpnja potpisale Turska, Ujedinjeni narodi, Rusija i Ukrajina.

"Ukupna količina prevezenog tereta premašila je 15 milijuna i 80.000 tona, rekao je ministar prometa i infrastrukture Turske Adil Karaismailoglu u pisanoj izjavi.

Ukupno 585 brodova natovarenih žitom napustilo je ukrajinske luke u gradovima Odesa, Chornomorsk i Yuzhne do nedjelje, dodao je Karaismailoglu, navodeći da je transportirano 13 različitih vrsta žitarica.

"U Tursku je stiglo 15 posto ukupnog tereta. 12 posto tereta je prevezeno u Afriku, 29 posto u Aziju, a 44 posto u Europu", rekao je Karaismailoglu, te dodao da je najviše tereta prevezeno u Španjolsku sa skoro 2,9 milijuna tona , a slijede Turska i Kina.

Kopirati
Drag cursor here to close