"Povuci, potegni"

Gigantska stočna repa iz Bugojna izazvala pomutnju na društvenim mrežama

Gospodarstvo / Poljoprivreda | 19. 09. 2022. u 13:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Gigantska stočna repa iz Bugojna izazvala pomutnju na društvenim mrežama 

Gigantska stočna repa, teška čak 13 kilograma proteklih je dana izazvala veliku pažnju u medijima i na društvenim mrežama. Uzgojena je na imanju Asifa Filana u selu Kopčići kod Bugojna. Ovo domaćinstvo posjeduje registrirani obrt, odnosno farmu na kojoj su četiri krave i 140 ovaca, pa je i repa namijenjena za hranidbu životinja.

Iako su mnogi u nevjerici promatrali fotografiju Asifa s repom, za Filane ona nije bila iznenađenje.

"Uzgajamo za vlastite, odnosno potrebe farme i prosjek njene težine na našem imanju je oko 12 kilograma, a bude ih i težih. Najteža koju smo do sada izvadili, mislim da je bila 15 kg", kaže nam Alem Filan, Asifov sin i nositelj obrta.

Mnogi su komentirali kako ovaj slučaj neodoljivo podsjeća na priču o djedu i repi, no Alem kaže da nema tegobe prilikom vađenja plodova, piše Agroklub

"Lako se vadi jer je skoro na površini, van zemlje. Kada je manja onda je u zemlji više, a kasnije ide lagano", pojasnio nam je i otklonio sumnje onih koji su pomislili da je kao u spomenutoj priči bilo "povuci-potegni".

U samom uzgoju, dodaje, nema ništa specifično. Sjeme kupuju u poljoprivrednoj ljekarni, a gnojidbu vrše ovčjim naporom. Početkom listopada povadit će i ostalu repu iz zemlje, a Alem očekuje da bude i težih. Nakon vađenja, spremaju je u podrum. Ova koju su već izvadili već je poslužila za obrok na njihovoj farmi.

Stočna repa inače potječe iz Sredozemnog i Atlantskog područja. Daje visok prinos lista i korijena. List se može koristiti prilikom vađenja, a korijen tijekom zimskog razdoblja. Dvogodišnja je biljka.

U prvoj godini oblikuje veliki zadebljali korijen i glavu s lišćem, a u drugoj godini vegetacije razvija stabljiku s lišćem, cvjetove i plodove. U našim uvjetima sjetvu stočne repe je poželjno obaviti kada je temperatura zemljišta oko 4-5 °C, što je zapravo kalendarski u ožujku.

Kopirati
Drag cursor here to close