Chlorpyrifos

FUZIP - Zabrana uvoza mandarina iz Hrvatske

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine kontinuirano prati potencijalne rizike podrijetlom iz hrane u našoj zemlji i okruženju , navode.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 21. 11. 2023. u 11:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) obavijestila je 17. studenog Agenciju za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine o zabrani uvoza pošiljke mandarina podrijetlom iz Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu zbog utvrđene prisutnosti pesticida klorpirifosa (chlorpyrifos).

Upotreba navedenog pesticida zabranjena je u poljoprivrednoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini, kao i u zemljama Europske unije.

Uvozniku je, sukladno važećim propisima, naložen povrat sporne pošiljke pošiljatelju u zemlju izvoznicu, odnosno uništavanje pošiljke ako nije moguć povrat iste, tako da navedena pošiljka ne predstavlja rizik po zdravlje potrošača u Bosni i Hercegovini.

Federalna uprava za inspekcijske poslove, na temelju preporuka Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, pored redovitih službenih kontrola, provodi i pojačane mjere kontrole pri uvozu mandarina na eventualnu prisutnost klorpirifosa.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine kontinuirano prati potencijalne rizike podrijetlom iz hrane u našoj zemlji i okruženju te u suradnji s mjerodavnim inspekcijskim tijelima poduzima odgovarajuće mjere s ciljem zaštite zdravlja i interesa potrošača u Bosni i Hercegovini, objavljeno je na službenoj stranici te agencije.

Kopirati
Drag cursor here to close