Dolina Neretve

FOTO | Urod mandarina rekordan, ali proizvođače muči niska cijena

Ove je godine urod mandarina u dolini Neretve jako dobar, možda čak i rekordan. Posljednji takav zabilježen je 2016. godine.
Gospodarstvo / Posao | 04. 11. 2023. u 16:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Berba mandarina u neretvanskom kraju, na usitnjenim parcelama okruženima vodom, lopočima i liskama, donosi veliko uzbuđenje. Brodovi natovareni kištrama preplavljuju kanale i jure prema otkupnim centrima. Posada su uglavnom prijatelji, kumovi i rodbina vlasnika plantaža. To je poseban trenutak za lokalno stanovništvo i znak da je stigla sezona mandarina.

Petar Bjeliš iz Opuzena bavi se proizvodnjom mandarina više od 20 godina, a njegovi roditelji imaju nasade još od 70-ih godina prošlog stoljeća. Sadnju je započeo Petrov pokojni djed. U to vrijeme svi su radili u nekim firmama, a uz posao su se bavili i mandarinama. S vremenom su se proširili i uzgoj mandarina im je postao primaran, javlja Večernji list.

U berbi sudjeluje cijela obitelj

"Danas imamo oko 6 hektara zemlje. Pola nasada je na vodi, a pola je na kopnu. Mi to radimo obiteljski, svi beremo, moja supruga, otac, majka i teta. U berbi nam pomaže tek nekoliko radnika, a tijekom godine sve radimo sami", govori Petar.

Berba na njegovoj plantaži započela je krajem rujna i trajat će sve do sredine prosinca, budući da imaju sorte od ranijih do kasnijih.

Nakon što se poberu, mandarine se prevoze čamcima do otkupnog centra tvrtke Enna Fruit u Opuzenu. Ovaj moderni centar prostire se na 11.000 četvornih metara, sa 6.000 kubnih metara kondicioniranog prostora. Opremljen je za prijem i pripremu različitih vrsta voća i povrća, s posebnim naglaskom na mandarine, lubenice, jagode i kupusnjače. Impresivan je i najmoderniji kalibrator za mandarine kapaciteta 35 tona na sat.

"Mi prvo uberemo mandarine pa ih nakrcamo u brodice i dovezemo u centar. To onda dalje ide u hladnjaču i na kalibriranje. Većina ide za izvoz u Sloveniju, Srbiju, Bosnu i Češku. Prije smo puno izvozili u Rusiju, ali otkad je embargo prebacili smo se na druga tržišta", objašnjava Petar.

Dobar urod, mala cijena

Ove je godine urod mandarina u dolini Neretve jako dobar, možda čak i rekordan. Posljednji takav zabilježen je 2016. godine. Petar i njegova obitelj će imati oko 250 tona, što je duplo više nego lani. No, problem je u maloj otkupnoj cijeni.

"Sve nam je poskupilo, cijene rada i repromaterijala su skočile, a otkupna cijena je ostala ista kao i prethodnih godina. Za prvu klasu je 40 centi po kilogramu, a druga klasa je 20 centi. To je loše", rekao je Bjeliš.

Neretvanska mandarina je nevjerojatno tražena roba, s obzirom na to da sazrijeva čak mjesec dana prije španjolskih i turskih mandarina. No, kako ističe Bjeliš, iako je oznaka izvornosti dobivena, nije dovoljno promovirana. Da bi ostvarila svoj puni potencijal, potrebno je da se proizvođači i lokalne zajednice organiziraju i zajedno promoviraju ovu voćku. Na taj način, neretvanska mandarina može postići veću cijenu na međunarodnom tržištu i donijeti korist svima uključenima u proizvodnju.

Slatka i sočna neretvanska mandarina

"Naša mandarina slađa je i ukusnija od uvoznih. U turskima ćete naći špicu kao kod klementina. Naša ima tanju koru i zato ne traje dugo, ali ima više soka u plodu nego talijanska, turska ili španjolska", zaključio je Petar Bjeliš.

Kopirati
Drag cursor here to close