Farmeri zakrčili sjedište EU

Francuska se zalaže za veće ograničavanje uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

Članice EU raspravljaju o tome kako Ukrajini odobriti daljnje jednogodišnje produženje bescarinskog pristupa njenim tržištima
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 26. 03. 2024. u 15:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska je u utorak priopćila da se ona i grupa drugih zemalja članica EU zalažu za veće ograničavanje uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine kako bi se spriječila destabilizacija poljoprivrednih tržišta EU.

Članice EU raspravljaju o tome kako Ukrajini odobriti daljnje jednogodišnje produženje bescarinskog pristupa njenim tržištima, istovremeno umirujući poljoprivrednike koji mjesecima protestiraju protiv ekoloških pravila EU i jeftinog uvoza.

Francuski ministar poljoprivrede Marc Fesneau izjavio je novinarima prije sastanka s kolegama iz EU u Bruxellesu da bi destabilizirana tržišta mogla narušiti javnu podršku Kijevu, što ne bi bilo u interesu ni EU ni Ukrajinaca.

U blizini su farmeri zakrčili sjedište EU s oko 250 traktora, uključujući glavnu cestu za Bruxelles i trg ispred Europskog parlamenta. Jedan broj njih je bacio šećernu repu, sijeno i drvene palete pokraj policijske barikade.

Europska komisija predložila je suspenziju carina na ukrajinske poljoprivredne proizvode za još jednu godinu do lipnja 2025., uz novu "kočnicu u nuždi" za perad, jaja i šećer koja će dovesti do tarifa ako uvoz premaši prosječne razine iz 2022. i 2023. godine.

Zob, kukuruz, krupa i med otada su uvršteni na listu.

Fesneau je kazao da treba uključiti i pšenicu, i insistirao je na tome da bi prag kočenja trebao biti prosjek iz perioda 2021-2023. To bi uključivalo godinu prije ruske invazije, kada je ukrajinski izvoz u EU bio ograničen carinama i kvotama.

Mađarski ministar Ištvan Nagy izjavio je da će Budimpešta podržati samo produženje za Ukrajinu s ograničenjima na pšenicu, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close