Ne moraju biti 'lijepe na oko'

VIDEO | Čuvar starih sorti jabuka: Ljekovitost je u sjemenkama

"U koštici sadržavaju antitumorske komponente kao i u kori koje ljudima podižu imunološki sustav. Neka vam hrana bude lijek", poručuje Veić.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 23. 10. 2022. u 18:50 Bljesak.info
Ususret Svjetskom danu jabuka s Mirkom Veićem - Zlatno klasje #282

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Stare sorte jabuka izumiru u Hrvatskoj", upozorava Mirko Veić, njihov čuvar, piše Agroklub

Malo je njih, kaže, koji se ne bave profitabilnim voćarstvom i bore se da ih što više spase, evidentiraju i sačuvaju njihov genetski materijal od izumiranja kako bi i buduće generacije mogle koristiti njihove benefite.

Stare sorte 

"Stare sorte su i po sastavu i po načinu brige o njima drugačije od novih", dodaje sugovornik Poljoprivredne televizije. Sve nove koje su ekonomski interesantne, napominje, vuku korijenje iz starih sorta.

"Nastale su križanjem starih i odabirom najboljih stvarane su nove koje su imale karakteristike brzog roda, velike ekonomske isplativosti koje je praćeno kemijskim tretiranjem", pojašnjava.

Kako kaže, stare rastu prirodno, na drugačiji način se orezuju, sade, drugačiji im je vremenski period rasta, a traju i od 100 do 200 godina. "Primjerice, oskoruša može živjeti i 400 godina. Takva stabla postoje u Novom Vinodolskom", otkrio je.

Nutritivni sastav 

Stare imaju znatno bogatiji nutritivni sastav od komercijalnih.

"Kada se govori o jabukama onda se misli na one velike, sjajne, teške, crvene, prekrasne kakve viđamo u trgovačkim lancima dok ove naše nisu tako lijepe na oko. No, njihova je vrijednost neusporediva", ističe.

Dodaje da im se ljekovitost krije u sjemenkama, a vrlo važno je i vrijeme kada ih se konzumira.

"U koštici sadržavaju antitumorske komponente kao i u kori koje ljudima podižu imunološki sustav. Neka vam hrana bude lijek", poručuje Veić.

Dodaje i da je ovo voće puno vlakana i preporuka je pojesti barem jednu jabuku dnevno. Upozorio je na to da se ne jede poslije obilnog obroka nego sat vremena prije ili nakon njega.

Kopirati
Drag cursor here to close