Osnaživanje

Bh. poljoprivrednici ostvarili 277 tisuća KM prihoda zahvaljujući pomoći EU

Domaćinstva su ukupno proizvela 67 tona rajčice, 33 tone paprike, 211 tona kukuruza u zrnu i 275 tona silaže
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 19. 12. 2019. u 16:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Korisnici Programa za oporavak od poplava, koji financira Europska unija, a implementira UNDP, ostvarili su prihode od ukupno 277 tisuća KM na osnovu paketa pomoći koji su im dodijeljeni  s ciljem ekonomskog osnaživanja područja pogođenim poplavama 2014. godine.

U pitanju je 167 domaćinstava iz 31 općine u BiH koja su ispunila uvjete za sudjelovanje u ekonomskoj komponenti Programa i dobila podršku u oblasti poljoprivredne proizvodnje i samozapošljavanja. Paketi pomoći su domaćinstvima isporučeni u razdoblju od proljeća do jeseni 2019. godine.

U oblasti poljoprivredne proizvodnje, kroz Program su podijeljeni plastenici sa popratnom opremom i repromaterijalom za sadnju paprike i paradajza, košnice i repromaterijal za pčelarstvo, mala poljoprivredna mehanizacija i oprema, terepro materijal za sjetvu kukuruza.

Domaćinstva su ukupno proizvela 67 tona rajčice, 33 tone paprike, 211 tona kukuruza u zrnu i 275 tona silaže, od čega su jedan dio koristili za svoje potrebe, a većinu plasirali na tržište,te time osigurali dodatne prihode.

Kroz samozapošljavanje je podržano šest korisnika Programa za koje je organizirana obuka kako bi stekli vještine potrebne za razvijanje i vođenje vlastitih malih biznisa. Po završetku obuke, korisnici su registrirali svoje male biznise, te im je nakon toga nabavljena oprema i alati neophodni za rad.

Foto: Pixabay / Rajčice

U prvoj godini rada svim sudionicima ekonomskog osnaživanja su osigurani mentorstvo i savjetodavne usluge kako bi im se pomoglo da ostvare što bolje rezultate.

Pored ekonomskog osnaživanja, u tijeku je i stambeno zbrinjavanje skoro 3.000 osoba čiji domovi su oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima 2014. godine.

Program za oporavak od poplava - stambeno zbrinjavanje predstavlja nastavak napora Europske unije na ublažavanju posljedica katastrofalnih poplava iz 2014. godine. Program, započet u rujnu 2017. godine, ima za cilj da stambeno zbrine i ekonomski osnaži najugroženije porodice čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima.

Vrijednost Programa je 15 milijuna eura, a financira ga Europska unija u iznosu od 12.5 milijuna eura, u suradnji sa Vladom Federacije Bosne i Hercegovine, Vladom Republike Srpske, Vladom Zeničko-dobojskog kantona, UNDP u BiH i lokalnim vlastima.

Program implementira UNDP u BiH zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International (HWI) i partnerskim općinama i gradovima, a implementira se u 44 općine i grada u oba entiteta BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close