Radi pandemije

Berba grožđa u Brotnju odvija se u posebno teškim okolnostima

''Ove godine berba grožđa odvija se u posebnim uvjetima i nezapamćenom ozračju neizvjesnosti i prijetnje, a sve kao posljedica globalne pandemije koja je zahvatila cijeli svijet i koja je napravila pomutnju u svim sferama života'', kažu organizatori.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 23. 09. 2020. u 22:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posebnim okolnostima uslijed epidemije koronavirusa održani su tradicionalni 65. dani berbe grožđa “Brotnjo 2020.”.

Predrag Smoljan, predsjednik Organizacijskog odbora Dana berbe grožđa, kazao je kako se ta manifestacija u Brotnju, odnosno općini Čitluk, bez prekida održava već 65 godina. 

''Možemo se pohvaliti kako je ovo najstarija manifestacija koja se neprekidno održava u cijeloj BiH. Ove godine berba grožđa odvija se u posebnim uvjetima i nezapamćenom ozračju neizvjesnosti i prijetnje, a sve kao posljedica globalne pandemije koja je zahvatila cijeli svijet i koja je napravila pomutnju u svim sferama života. Već proljetos kad su trebale startati prve pripreme za ovogodišnju manifestaciju, Organizacijski odbor Dana berbe grožđa našao se pred problemom hoće li i kako održati manifestaciju u ovim okolnostima. Nadamo se da će sljedeći Dani berbe grožđa biti obilježeni u potpuno drukčijim prilikama, da će ove nedaće biti iza nas'', kazao je Smoljan za Večernji list, dodajući kako ove godine vinogradari berbu obavljaju u posebno teškim okolnostima.

''Zbog svima poznatih razloga trpi cijelo gospodarstvo, a što se Brotnja tiče, turizam i poljoprivreda, odnosno vinogradarstvo i vinarstvo, na najvećem su udaru i doživljavaju neprocjenjive štete. Prodaja vina gotovo je potpuno obustavljena i podrumi su puni prošlogodišnjih zaliha vina. Vinogradari mogu biti zadovoljni količinom i kvalitetom ovogodišnjeg uroda grožđa i potpuno smo sigurni da se neće predati i posustati, nego će berbu obaviti stručno po svim pravilima i tako proizvesti nadaleko poznate vrhunske žilavku i blatinu'', zaključio je Smoljan.

Kopirati
Drag cursor here to close